Amerikanska tv-kanalen CBS berättar om tester som genomfördes bara några dagar före den 1 oktober. Anställda på myndigheten CMS (ungefär som Försäkringskassan) skulle testa Healthcare.gov med fiktiva identiteter. Två försök med ett par dagars mellanrum gav samma resultat. Det gick inte att få ut någon information från sajten. Ändå öppnades sajten för allmänheten den 1 oktober.

För en svensk påminner det om regalskeppet Vasa som gick till sjöss trots att alla sjömän förstod att skeppet inte var sjövärdigt.

Marilyn Tavenner, chef för CMS, har i en utfrågning i kongressen sagt att hon inte kände till problemen som uppdagades vid testen.

Sajten är till för att koppla försäkringstagare till försäkringsgivare. Man matar in sina personuppgifter och får då kostnadsförslag från olika försäkringsgivare. Problemet är att det är nästan omöjligt att komma in på sajten.

Den har inte kraschat, insisterar sjukvårdsminister Kathleen Sebelius som också har grillats i kongressen, den är bara väldigt långsam.

Vicepresident Joe Biden säger att han inte ens har försökt logga in, för det är ingen idé. Hans dotter misslyckades och enligt Biden har även president Obama misslyckats med att logga in. Presidenten har bett om ursäkt för fiaskot.

För att få ordning på sajten har experter kallats in. Det kallas för ”the tech surge”, teknikeruptionen.

8,6 miljoner besökare på en vecka är ingenting för Google, ett av de företag som reder ut varför Obamacares webbsajt inte orkade med. Michael Dickerson, expert på tillförlitlighet hos webbsajter, har tjänstledigt för att få rätsida på problemet. Han var frivillig i Obamas valkampanj.

Från apputvecklaren Mobomo, som har utvecklat flera appar åt amerikanska krigsmakten och Nasa, ställer innovationschefen Greg Gershman upp, skriver Bloomberg. Red Hat, som utvecklar en variant av Linux, har också ställt personal till förfogande, men vill inte kommentera. Oracle bidrar också.

– Vi ser det som vår skyldighet som it-leverantör att hjälpa alla våra kunder, och staten är en av våra kunder, sa Oracles chef Larry Ellison på ett möte med aktieägarna i torsdags.

Oracle har ett särskilt intresse av att lösa problemen, eftersom webbsajten bygger på program från Oracle.

Vad var då felet med utrullningen?

> Sajten togs i drift trots att tester visade att den inte fungerade.

> Den närmast ansvariga myndigheten underskattade tillströmningen av besökare – 8,6 miljoner första veckan.

> Flera företag var inblandade i utveckling och realisering av sajten. Det fanns ingen huvudentreprenör, så nu kan alla skylla på varandra. Den närmast ansvariga myndigheten, CMS, skyller på företagen som i sin tur skyller på CMS.

> Omständliga krav på registrering av varje besökare ledde till onödigt krångel som tyngde ner sajten. Registreringen blev en flaskhals.

> Kravspecifikationen var skriven av byråkrater och inte anpassad för vare sig sajtutvecklare eller användare.

> Fiaskot med webbsajten ger givetvis motståndarna till Obamacare, som trots hätskt motstånd har röstats igenom i kongressen, en chans till nya tjyvnyp.