Deltagarna i undersökningen är säkra på att deras system och data är skyddade från attacker, trots att mängder av forskning visar på motsatsen.
Enkäten riktar sig till 1 000 småföretag, som deltar i indexet Office Depot Small Business Index, från i september.

Enligt undersökningen uppger 66 procent av företagen att de är trygga i förvissningen om att deras data och apparater är säkra från olagligt intrång. Samtidigt uppger 77 procent att de aldrig har blivit attackerade. Undersökningen från Office Depot visar också att 80 procent av småföretagen inte har något dataskydd.

Endast hälften av dem använder e-post och internetrelaterad säkerhet. Nästan samtliga i den gruppen, 91 procent, utnyttjar säkerhetsprodukter för främst slutanvändare mobila apparater. Av samtliga intervjuade småföretag har 14 procent inte infört någon säkerhet alls.

– Småföretag som står utan säkerhet sätter både sina data och kundernas tillit på spel. Samtidigt som en del av småföretagen utökar sina försvar, så flyttar förövarna sina attacker nedåt, mot företag som inte har något skydd, säger Bill Rielly, som är chef för säkerhetsprodukter till småföretag på McAfee, till IDG News.

När incidenterna blir allt allvarligare så inser allt fler företag att följa bästa praxis inte är tillräckligt. Förövarna riktar sig mot lågt hängande frukter och där är småföretagen perfekta måltavlor. Enligt flera andra undersökningar, däribland 2013 Verizon Business Data Breach Investigations Report drabbas 40 procent av småföretagen av incidenter.

Att inte ha någon säkerhet är ett steg bakåt, men lösningen måste vara riktad mot företagets mål och behov. Att utforma och införa ett företagsanpassat försvar kan bli dyrt, uppger Verizon.

Alla företag har olika säkerhetsmässiga omgivningar, som de måste anpassa sig till och då räcker det inte att ha allmänt god säkerhet och köra bästa praxis.

Ett handelsföretag inom livsmedel bör exempelvis fokusera på attacker mot sina butikssystem och mot fjärrrstyda system, medan detta inte är tillräckligt för finansföretag som måste hantera fysiska attacker och sådana mot affärskritiska sajter.

Även från högsta politiska håll efterlyses ett bättre säkerhetsänk i mindre företag.

– Cyberattacker mot småföretag får sällan stora rubrike, så det är lätt för affärsägare och andra småföretagare att hamna i en falsk trygghet. Det är speciellt viktigt för småföretagsägare som ofta inte har resurser att överleva en cyberattac, säger kongressledamoten Chris Collins.