Alla pappersetiketter som fästs vid flygresenärernas bagage [under ett år] skulle räcka trettio varv runt jordklotet. Allt enligt flygbolagens samarbetsorganisation IATA som citeras i San Francisco Chronicle.

Men det kan bli slut på pappersslöseriet.

Rfid-etiketter med adressinformation prövas just nu i USA. Det är British Airways som testar tekniken på linjen mellan Seattle och London. Försökspersoner är hundra anställda på Microsoft.

Även Qantas i Australien testar rfid som ersättning för pappersremsorna med streckkod.

– Det är teknik från 1970, säger Richard Warther, chef för Vanguard ID Systems som utvecklar den nya tekniken, om pappersremsorna. Men, tillägger han, den installerade basen av skrivare och streckkodsläsare är så stor att det tar tid att byta.

Vad är då fördelarna, förutom att man sparar papper och att flygresenärerna slipper att slita bort pappersremsorna?

  • Resenären kan själv programmera in destination och flightnummer i förväg. (Det finns en app för det.)
  • Man kan programmera in att bagaget ska skickas direkt till ett hotell.
  • Lättare att spåra bagage som kommer på avvägar.
  • Mindre risk att bagaget kommer på avvägar.
  • Snabbare incheckning.

I Sverige säger SAS att företaget för närvarande inte har några planer på att gå över till rfid-etiketter, men att företaget följer utvecklingen med intresse.

Tillägg: Uppgiften om hur många varv runt jorden som pappersremsorna räcker gäller för ett år.

Fakta

Försök pågår med att märka flygresenärers bagage med en rfid-etikett. Rfid-etiketter kan avläsas trådlöst på några meters håll. Passagerarna får, eller får köpa, en adresslapp med inbyggd rfid-etikett som kan användas många gånger. Resenären kan själv programmera etiketten från sin smarta mobil. Förutom flightnummer kan man ange vilket hotell bagaget ska skickas till.