Det framgår av ett beslutat från Förvaltningsrätten i Luleå. Mannens dator är 13 år gammal med "700 MHz-processor och Windows 98" och är enligt mannen inte kompatibel med moderna webbläsare. Han kan i princip bara betala räkninga och deklarera med den, inte titta på videoklipp över huvud taget.

Förvaltningsrätten konstaterar att det inte spelar någon roll om en dator saknar mjukvara eller om internetuppkopplingen är för dålig för att se tv, den är ändå i lagens mening en tv-mottagare och därmed avgiftsbelagd. Däremot ifrågasätter rätten om lagstiftaren verkligen tänkt sig att så här gamla datorer verkligen ska räknas.

"Detta om datorn exempelvis saknar hårdvara och i övrigt har så dålig prestanda att den faktiskt aldrig har klarat av att ta emot tv-sändningar", skriver rätten i domen.

"Förvaltningsrätten menar att det måste vara att gå för långt att kräva att även innehavaren av en dator av äldre modell måste uppgradera datorn helt och hållet. Exempelvis att datorn också måste utrustas med ny hårdvara för att innehavaren faktiskt ska kunna använda utrustningen som tv-mottagare", skriver man vidare.

Därmed slipper mannen betala tv-avgift för sin gamla burk.

Två nämndemän hade en avvikande åsikt och ville att mannen trots allt skulle betala tv-avgift.

Här kan du läsa förvaltningsrättens dom.