Jag har varit en extremt trogen Windowsanvändare i 25 år. Min första riktiga närkontakt med Microsofts operativsystem, eller operativsystemsskal som det var i början, inträffade under påsken 1988. Då fick jag hem ett rykande färskt exemplar av Microsofts nya kalkylprogram Excel.

Den första versionen av Excel för pc levererades med en bantad version av Windows, vilket gjorde att programmet gick att starta på en pc med Dos.

Därefter har jag använt de allra flesta Windowsversioner som funnits, innan Windows 8. Visst kändes Vista segt och visst har jag gnällt över Windows 7. Men jag har så småningom kommit överens med åtminstone sjuan. Vista kunde jag lämna bakom mig och har inte behövt återuppta kontakten.

Men nu är det nog slut med Windows för min del, åtminstone hemma, på jobbet lär jag fortsätta använda min Windows 7-pc. Insikten har tagit form efter att jag fått låna hem en Surface 2-platta från Microsoft. OK, det är Windows RT 8.1 som gäller på den, men så vitt jag förstår ska Windows på en RT-enhet se ut och fungera ungefär som “riktiga” Windows 8.1.

Jag undrar hur folk på Microsoft har tänkt. För något är fel, eftersom jag mest sitter och blir förbannad när jag använder Windows 8. Om det är fel på mig eller på Windows 8 låter jag vara osagt, men om inget drastiskt sker så kommer jag inte att uppgradera. Och eftersom inget drastiskt lär ske på Microsoft så måste det till en attitydförändring hos mig. Just nu känns det osannolikt.

Vad är jag så förbannad på? Låt mig illustrera med ett exempel. När jag väl kommit i gång med att använda plattan så dyker det otaliga gånger upp en ruta med redundanta tips som täcker över viktiga delar av skärmbilden och som är omöjlig att få bort. Efter ett tag försvinner den av sig själv, för att sedan komma tillbaka när man minst anar det.

Ett annat exempel är att kommandot för att stänga av plattan finns under rubriken Inställningar. Hur intuitivt är det?

Det generella problemet är att man, i alla fall jag, faktiskt inte fattar vad jag ska göra för att lösa olika uppgifter. Visst behövs det nytänkande ibland och visst kan jag lära mig nya saker, men det underlättar om jag känner att jag får något tillbaka för mina ansträngningar.

Vän av ordning invänder kanske att en variant av Startknappen faktiskt finns i senaste versionen av Windows 8. Visst, det är väl bra, men om Microsoft nu måste ta tillbaka en gammal konstruktion, varför skapade företaget i så fall nya? Motargumentet är att det kan vara bra med valfrihet för användare. En del kan välja det helt nya användargränssnittet, andra kan välja den återupplivade ”Startknappen”. Jag tror att det är bättre att skapa ett användargränssnitt som fungerar bra för alla. Det leder till mindre förvirring.

Varför ska jag behöva stå ut med ett helt nytt användargränssnitt om jag ändå tycker att det gamla är bättre?

Så till den stora frågan, vad ska jag köra hemma i stället för Windows när XP-supporten upphör i april? Mac? Nej, jag vill inte köpa produkter från ett företag med en så extremt stängd kultur. Ubuntu Linux? Det är mycket tänkbart.

En annan lösning är att köpa en begagnad pc med Windows 7.

Hur som helst så är det hela sorgligt.