Apparna låter användarna orientera sig, hålla kontakt med vänner, familj och kollegor och ta reda på bästa restaurangen på semesterorten. Men det finns också en nedsida. Apple beskriver sin processor M7 för Iphone som designad för att mäta rörelsedata från accellerometer, gyroskop och kompass, så att exempelvis fitnessappar kan mäta hur bra användaren gör ifrån sig på gym-passet.
M7 vet när användaren går, springer eller kör, uppger Apple. När användaren slutar köra byter appen Maps till gångbaserad navigering. Med Stings ord: mobilen känner av varje andetag du tar och varenda steg du går. Följden blir att det uppstår nya säkerhetsproblem. För en förälder är det rena guldgruvan att kunna hålla reda på var tonåringen befinner sig om kvällarna, men det öppnar också från övervakning från exempelvis annonsörer och myndigheter.
Nyligen rapporterade New York Times att polisen använder sig av federala pengar för att samla in övervakningsdata, som bland annat avser ett antal sociala medier, i syfte att spåra kriminella aktiviteter. Det ifrågasätts inte av amerikanska domstolar. En undersökning från Pew Research Centers Internet Project visar också att många användare utnyttjar lokaliseringstjänster samtidigt som de blir allt mer medvetna om att det går att spåra dem.
Av de utfrågade uppger 74 procent av alla vuxna innehavare av smarttelefoner att de använder sina telefoner för att få information om vägriktning och annan information, utifrån sin position. Vidare uppger 30 procent av sociala medieanvändare över 18 år att de uppger var de befinner sig i sina inlägg, upp från 14 procent 2011.
Men användningen av geosociala tjänster för att checka in på olika ställen har samtidigt minskat från 18 procent under 2012 till 12 procent ett år senare.
Hanni Fakhoury, som är säkerhetsexpert på organisationen Electronic Frontier Foundation, EFF, ger rådet till att alla mobilanvändare att stänga av sina lokalseringstjänster när de inte aktivt använder dem.
– Generellt stänger jag av lokaliseringstjänsterna, utom för specifika appar vid vissa tillfällen, exempelvis när jag använder Google Maps för att hitta till ett visst ställe, säger han till IDG News.
Rebecca Herold, som är vd på säkerhetsrådgivaren The Privacy Professor, varnar:
– När data läggs ut online, exempelvis ihop med en autolokaliseringsfunktion, så går det att använda för olika typer av övervakning.
Såväl polis och åklagare som övervakningsmyndigheter som NSA får regelbundet tillgång till onlineaktiviteter som rör privatpersoner.
– Vi har sett att NSA, polisen och andra myndigheter kan få tillgång till i stort sett vad de vill under gällande regelverk, exempelvis Fisa-lagarna, Foreign Intelligence Surveillance Act.
Ett annat råd är att inte möjliggöra lokalisering i sociala medier. Risken finns att man publicerar ett inlägg när man är på semester, som utgör en inbjudan till inbrottstjuvar och som tillsammans ger utomstående detaljerad information om användarens livsstil och vanor.
– Appar är något man bör oroa sig över eftersom de tenderar att ge väldigt närgångna data om när användaren vaknar, när man går till läkaren och när man besöker McDonalds och om du håller hastighetsgränsen eller inte, säger integritetsforskaren Ben Edelman som är professor på Harvard Business School.
Onlinejättar som Google, Microsoft, Skype, Yahoo, Facebook, Youtube, AOL och Apple har alla medgivit att de tillhandahåller data om sina kunder till myndigheter, när dessa kräver det. Trenden gäller inte bara de stora spelarna. Nyligen medgav tjänsten Snapchat att de har tvingats lämna ut sådan information efter krav från myndigheterna.