Varför blir en tunnel mellan Europa och Asien en världsnyhet när det finns hundratals kilometer landgräns mellan de båda världsdelarna? Är Sverige en del av det europeiska fastlandet? Det är frågor som sysselsätter serieskaparen Randall Munroe. Han älskar kartor och kan tillbringa timmar med att följa ryska floder i Google Maps. Han har tiden att göra det också. För som skapare av serien XKCD går en stor del av hans dag ut på att surfa runt på nätet, läsa artiklar och hitta inspiration till nästa serieruta.

Även om du inte känner igen Randall Munroes namn så har du nästan säkert sett hans streckgubbar. Sedan han publicerade den första serierutan 2005 har de delats flitigt på nätet och är en favorit också hos den som vill pigga upp sin Powerpointpresentation.

Populariteten gör att Randall Munroe också kan leva på sin serie även utan att sälja reklam. Pengarna kommer i stället från försäljning av t-tröjor. När Computer Sweden träffar honom i Malmö är han på utvecklarkonferensen Öredev för att berätta om aprilskämten han brukar köra på sin sajt.

XKCD passar som handen i handsken för publiken. Många av serierna behandlar ämnen som kryptografi, internet, Python-programmering och SQL. Randall Munroe har själv en bakgrund som utvecklare, även om den är kort. Efter utbildningen var han projektanställd för att arbeta med robotar på Nasa. Hans mest minnesvärda insats där verkar dock vara att ha kopplat roboten med lasso av nätverkskabel till kontorsstolen för att kunna bli dragen runt i lokalen. Ungefär samtidigt upptäckte han att det var mer lönsamt att sälja roliga t-tröjor än att vara projektanställd i det statliga rymdprogrammet.

Hur kom det sig att du började rita XKCD?

– Jag började egentligen rita serier av misstag. Jag har alltid hållit på med att skapa diagram, lösa matteproblem och andra saker i marginalen på mina anteckningsböcker i skolan. I stället för att hålla på med det jag borde så ritade jag kartor och streckgubbskrig. Varje gång jag skulle lämna in en skoluppgift så tog det emot eftersom jag skapat saker i marginalen som jag ville behålla. Till slut så insåg jag att jag tillbringade så mycket tid i marginalen att jag borde skaffa egna anteckningsböcker för det materialet.

Handlade marginalanteckningarna om det du studerade för tillfället?

– Nej, det hade varit bra men oftast handlade de om något helt annat. Jag var en okej student men inte fantastisk. Till slut växte högen med mina egna anteckningar fortare än anteckningarna som hade med skolarbetet att göra.

När var det här?

– Jag började med mina egna anteckningsböcker i high school men det var inte för än i slutet av mina universitetsstudier som högarna av anteckningsböcker blev så stora att jag började fundera på vad jag ville behålla. Jag gick igenom och skannade in en del och några av de skanningarna tyckte jag var bra och stog på egna ben, så lade jag ut dem på en hemsida som jag hade och som jag inte använde till något. Jag hade köpt ett domännamn med fyra bokstäver.

Så namnet kom innan serien?

– Ja, och jag valde XKCD för att ha en unik textsträng som refererade till mig själv. Redan när jag var åtta eller nio noterade jag att alla tjänster jag använde på datorn tvingade mig att välja ett namn när jag registrerade mig. Och varje gång jag bytte intresse så ändrade jag namnet jag använde. Till slut kom jag på att jag ville ha ett namn som bara refererade till mig. Jag ville inte att namnet skulle betyda något så att jag inte skulle behöva byta namn när jag bytte intresse. Men till slut så hjälpte det mig inte att komma undan problemet i alla fall, för aliaset jag skaffade började sättas i samband med min webbsida och då var jag tvungen att sluta använda det på olika tjänster eftersom folk trodde att det hade med serien att göra.

Hör Randall Munroe berätta om sin nya blogg What If:

Fakta

Gör: Ritar serien XKCD och driver bloggen What If. Lever på att sälja t-tröjor.
Karriär: Projektanställd utvecklare på Nasa. Slutade när han upptäckte att han tjänade mer på sina t-tröjor.
Ålder: 29 år
Bor: Massachusetts, USA.
Aktuell: Som talare på konferensen Öredev. Ständigt aktuell med serien XKCD.