Innan du kom igång med serien jobbade du med robotar på Nasa.

– Jag hade en praktikplats där en sommaren 2005 och arbetade med en virtual reality-skärm. I slutet av projektet fick jag ett jobb i ett av Nasas robotlab. Det var samtidigt som jag började lägga ut bilder ur mina anteckningsböcker på sajten. Intresset för serien växte väldigt snabbt, så jag lade upp några t-shirtar till försäljning på våren 2006. Den första tröjan sålde jag 15 av varav fem var till min mamma.

– I samband med det lade jag upp en serie om sudo-kommandot i Linux som folk verkligen gillade. Fram tills dess hade jag inte fattat att det fanns en hel grupp programmerare där ute som uppskattade mina saker. Då lade jag upp en t-shirt med det skämtet och den började sälja riktigt bra och jag insåg att jag inte skulle hinna gå till jobbet och samtidigt skicka i väg alla t-shirtar. Innan jag visste ordet av så tjänade jag mer på t-shirtarna än på mitt vanliga jobb. Varje dag jag gick till jobbet på Nasa så förlorade jag pengar.

Men varför lämnade du Nasa, det borde vara ett drömjobb?

– Jag tror att jag var lite ute på djupt vatten när det gällde jobbet på Nasa. Jag hamnade mitt i jobbet som utvecklare på ett existerande projekt med mycket omfattande kod men det jag kunde, och fortfarande kan, är att skriva korta algoritmer. Jag vet inget om versionshantering så vi använde inget sådant. Men jag fick roboten att göra en del kul saker. Jag gjorde ett lasso av cat-5 kabel och fick roboten att dra stolen runt kontoret i toppfart med mig ovanpå. Undrar varför jag inte fick behålla det jobbet?

– Nej, men allvarligt talat, när mitt kontrakt tog slut erbjöds jag ett annat och jag var tvungen att välja om jag ville fortsätta. Jag har läst lite olika varianter kring om hur det här gick till på nätet, att jag fick sparken och så vidare. Men sanningen är att mitt kontrakt tog slut och jag frågade inte efter ett nytt. De ansträngde sig inte heller för att hitta ett som jag ville ha.

Så när förstod du att att serien skulle bli något?

– Jag tror att det var redan första gången den blev rundskickad till en massa människor jag inte kände. Någon skickade den vidare till någon som skickade den vidare som i sin tur skickade den till Cory Doctorow som gör bloggen Boing Boing. Han lade upp den på bloggen. Då var sajten bara en folder med jpeg på en webbserver. Helt plötsligt hade jag 20 000 besökare. De besökarna försvann såklart ganska snabbt, men det fick mig att inse vad som kunde hända om jag lade upp min serie. Sedan ökade det succesivt och blev så mycket att jag inte riktigt vet hur jag ska tolka det. Det är bara väldigt mycket människor.

Hur viktiga är besökssiffrorna för dig idag?

– Det känns som att jag har tur att någon över huvud taget vill läsa det jag gör så jag försöker inte fokusera för mycket på det. Det finns många som jämför mig med andra serier och ser vem som är mest populär. Jag försöker att inte göra det i för stor utsträckning. Men jag tittar på statistiken stripp för stripp för att se om den blev mycket länkad eller om den bara blev läst av de som brukar komma till sajten regelbundet. Det ger mig en känsla om ifall serien var något folk gillade och ville visa sina vänner.

Fakta

Gör: Ritar serien XKCD och driver bloggen What If. Lever på att sälja t-tröjor.
Karriär: Projektanställd utvecklare på Nasa. Slutade när han upptäckte att han tjänade mer på sina t-tröjor.
Ålder: 29 år
Bor: Massachusetts, USA.
Aktuell: Som talare på konferensen Öredev. Ständigt aktuell med serien XKCD.