Du har också en väldig bredd på ämnen som du behandlar i serien. Allt mellan naturvetenskap och relationer?

– Jag tillbringar mina dagar med att läsa artiklar på nätet i stället för att göra det jag ska. När jag gick i skolan hade jag med böcker i ryggsäcken och läste på lektionerna tills läraren upptäckte det och tog boken i från mig. Då tog jag fram nästa bok och fortsatte med den. Jag läser mycket. När jag inte gör något annat läser jag artiklar på Wikipedia och följer länkar. Det gör väl alla i någon mån men jag har hittat ett sätt att göra det till mitt jobb.

Tar du saker från ditt eget liv också, eller hittar du allt på nätet?

– Jag skriver om personliga saker men med en tidsförskjutning på flera år. Sådant som jag var upprörd över för två eller tre år sedan kanske jag skriver om nu när jag fått perspektiv på det. Jag gjorde en stripp om när det tog slut med en tjej. Folk trodde genast att det precis hade hänt, men det var något som hade hänt tre år tidigare. Det tog tid innan jag var bekväm med att skriva om det.

Varför får vissa av dina strippar större spridning och lever längre?

– Vissa av dem blir referenser när folk diskuterar olika saker. Som till exempel så gjorde jag en om SQL-injektioner och nu används den serien som ett sätt att snabbt förklara vad det är för något. Men vissa av de mest populära är sådana som inte handlar om ett specifikt ämne på det sättet. Som en jag gjorde som är en stor värld som går att utforska genom att klicka och dra. Det var bara en kommentar om hur stor världen är och handlade inte om ett programspråk eller något annat. Den är förmodligen det mest populära jag lagt upp på nätet. Det är kanske min egen favorit också vilket är mycket tillfredsställande.

Hur fick du idén till den?

– Jag tror att det var Google Maps och hur man kan zooma in och ut. Ibland zoomar jag in i en satellitbild tills dess att jag kan se en flod och bara följer den genom Kanada eller Ryssland. Det känns som att du rest någonstans. Jag kom på att jag skulle kunna göra något liknande och ville se om jag kunde skapa en värld som var tillräckligt stor för att folk skulle tröttna innan de utforskat allt. Jag la ner mycket tid på att skapa den och till slut trodde jag att ingen skulle bry sig om den. Men jag fick mer feedback från den än på något annat jag gjort.

Tror du att det beror på att folk såg att du lagt ned mycket arbete på den?

– Det är en del av det. Men att lägga ner mycket jobb räcker inte för att folk ska gilla något. Jag gjorde den för att fånga känslan jag får när jag utforskar Google Maps men också för att få igång en diskussion om hur stor världen är. Det är något jag ständigt återvänder till, hur stor och spännande världen är. Kanske gillar folk det.

Har du större mod att göra sådana stora saker idag jämfört med tidigare?

– Ja, jag tror det. Jag är i alla fall mer intresserad av att göra stora saker.

Ditt projekt Time, med över 3 000 bilder som uppdaterades under 123 dagar, krävde uppmärksamhet av besökarna under väldigt lång tid. Varför gjorde du det?

– Det var lite som med min jättevärld, något som jag inte sett någon annan göra tidigare. Jag ville se om det kunde fungera. Men också för att det ibland kan det vara så att saker blir mer intressanta om de är svåra att ta till sig. Det finns böcker som jag läst som som gör historien medvetet komplicerad. Men när folk väl kommer in tycker de att det är spännande med en hemlig värld som de kan dela.

Hur vet du hur smal din serie kan vara utan att exkludera för många?

– Det handlar om testa. Jag skriver på engelska och humor är svårt att översätta. Redan där exkluderar jag många. Varje gång du gör något mer specifikt så exkluderar du människor. Länge var serier i dagstidningar något som måste tilltala många så de kunde inte vara för smala. Det smalaste kanske var Gary Larson som hade biologiskämt och Scott Adams som gjorde kontorshumor. Det är många som jobbar på kontor, men Dilbert pressade gränserna. På nätet kan du gå längre.

– Men det finns säkert folk som gillar måndagar som inte fattar katten Gustaf. Jag känner att om det finns en grupp människor som läser den och gillar den så ska du vara tacksam för det.

Hör Randall Munroe berätta om sin nya blogg What If:

Fakta

Gör: Ritar serien XKCD och driver bloggen What If. Lever på att sälja t-tröjor.
Karriär: Projektanställd utvecklare på Nasa. Slutade när han upptäckte att han tjänade mer på sina t-tröjor.
Ålder: 29 år
Bor: Massachusetts, USA.
Aktuell: Som talare på konferensen Öredev. Ständigt aktuell med serien XKCD.