What Color Is Your Parachute av Richard N. Bolles är något av en klassiker bland böcker om karriärråd och tips för jobbsökare. Boken har utkommit i ny utgåva varje år sedan 1970 och den senaste versionen innehåller bland annat råd kring hur du bemästrar arbetsintervjun. Här är råden som presenteras i boken, sammanfattat i tio praktiska tips.

1. Arbetsgivare är inte stöpta ur samma form

Första steget i en arbetsintervju är att faktiskt få komma på intervju, något som kan vara lättare sagt än gjort. Efter att ha fått ett flertal nej-svar i sökandet efter jobb är det lätt att känna sig uppgiven och förutsätta att dina chanser att få komma på intervju är lika (dåliga) oavsett företag. Det är lätt att tro att alla arbetsgivare sitter i samma situation, men så är sällan fallet. Ett tips är att skicka dina ansökningar till mindre företag i tillväxtfas.

2. Förbered dig väl inför intervjun

Många tror att intervjun är till för att arbetsgivaren vill veta mer om den sökande, men många rekryterare är minst lika intresserade av att ta reda på vad du vet om deras företag. Att ställa frågan "Vad är det ni gör egentligen?" kommer få dig att framstå som loj och oförberedd, ta reda på så mycket du kan i förväg och ställ specifika frågor som visar att du är påläst.

3. Bestäm en tidslängd på intervjun i förväg

Kan kanske verka som ett märkligt tips, men som har sin fördelar. Om du på förhand bestämmer dig för hur lång tid intervjun får ta kommer du vara mer fokuserad i dina svar för att hinna få sagt det mest väsentliga. Men om intervjuaren ber dig stanna längre än du hade planerat ska du självklart göra det.

4. Intervjun ska vara en konversation

Under intervjun försöker rekryteraren bestämma sig för om du är rätt person för tjänsten, men på samma gång måste även du bestämma dig för om tjänsten och företaget är rätt för dig. En optimal intervju består till ena hälften att ställa väsentliga frågor om företaget och till andra hälften av självsäker marknadsföring av dig själv. Studier visar att de som pratar och lyssnar ungefär lika stora delar av intervjun har större chans att få jobbet.

5. Frågor du bör besvara

Följande fem frågor är något varje arbetsgivare vill veta, och du bör försöka besvara dem även om du inte får dem ställda till dig rakt ut: Varför söker du tjänsten, vad kan du göra för oss, vilken typ av person är du, vad skiljer dig från andra sökande, har vi råd att anställa dig. Arbetsgivare avskyr att ta risker när det gäller anställningar, försäkra dem om att du är rätt person för jobbet.

7. Svarslängden

När du svarar på en fråga, tala i minst 20 sekunder men inte mer än två minuter. Då är du säker på att ge ett utförligt svar, samtidigt som du inte riskerar att börjar sväva iväg ifrån frågan du ska besvara.

8. Tänk på detaljerna

Se till att komma i tid till intervjun, ha passande kläder och var allmänt trevlig mot personer du möter på kontoret. Ett gott första intryck kan göra mycket.

9. Gör det tydligt att du har de kunskaper som krävs

Innan du sitter hos rekryteraren, se till att du har plockat ut och enkelt kan redogöra för ett par erfarenheter som visar att du har entusiasm, är pålitlig och har stor utvecklingspotential. Rekryteraren vill försäkra sig om att du kommer leverera det som förväntas av dig och vill veta om dina tidigare prestationer. Visa prov på dina erfarenheter om du har möjlighet, om du till exempel är systemutvecklare bör du visa något du varit med och utvecklat.

10. Prata inte illa om din tidigare arbetsgivare

Även om det kan vara lockande att snacka skit om en tidigare chef eller arbetsgivare som behandlat dig illa är det aldrig en bra idé. Din potentiella arbetsgivare kommer nämligen förutsätta att du kommer göra samma sak mot dem.

Bonustips: Någon dag efter interjvun, skicka ett mejl till intervjuaren och tacka för att hen tog sin tid att träffa dig. Det är ett enkelt sätt att visa ditt engagemang och öka chanserna att ditt namn är det som kommer upp först i rekryterarens huvud bland lämpliga kandidater till jobbet.