(COMPUTER SWEDEN/HELSINGFORS) Med företag som Supercell och Rovio i ryggen står den finska spelbranschen givetvis i centrum när investerare, politiker och hoppfulla startup-företag träffas i Nokias gamla kabelfabrik i Helsingfors.

På plats finns entreprenörer och investerare från hela världen, men också politiker som hoppas att entreprenörskap ska ta över när storföretag som Nokia inte längre kan bära den finska ekonomin.

Först ut är den finske statsministern Jyrki Katainen som dagen till ära har satt på sig en luvtröja för att smälta in bland entreprenörerna. Han lovar dock inget ökat statsstöd för att få fart på innovationerna.

– Jag tror i stället på ett samhälle öppet för nya idéer. Event som det här ger oss hopp för framtiden, säger han till publiken på Slush.

Närheten till öst märks också tydligt på Slush. Bland huvudtalarna finns Arkady Dvorkovich som är vice premiärminister i Ryssland. Han har ansvar för landets innovationspolitik och lyfter fram de satsningar som görs just på entreprenörer i Ryssland. Till de som tvekar att investera i Ryssland säger han att mycket har hänt de senaste åren.

– För tio år sedan kunde vi till exempel inte köpa och sälja land fritt, det kan vi i dag, säger han från scen.

Peter Vesterbacka, som vid sidan av att jobbet som marknadschef på Rovio är en av grundarna till Slush, påpekar att Ryssland är Europas största internetmarknad och håller fram Finlands geografiska placering med grannen i öster som en fördel. Men även Arkady Dvorkovich ser att den ryska marknaden inte är helt lätt att slå sig in på. Både på grund av språkbarriären och för att inte alla ryssar enligt honom ännu är öppna för att ta till sig tjänster från andra länder.

En annan tydlig trend på Slush är att Ryssland inte bara är en potentiellt viktig marknad för de finska företagen. Det finns också exempel på företag som hittat investerare där. Ett av dem är Walkbase som arbetar med ett system för att kartlägga hur kunder rör sig i butiker. De träffade ryska SBT Venture Capital på Slush förra året. Nu leder de en investering på tre miljoner euro i företaget och blir dessutom största kund i form av banken Sberbank.

En av investerarna som besöker Slush är Niklas Zennström, som bland annat har grundat Skype. I dag arbetar han med sitt riskkapitalbolag Atomico som tidigare satsat både på Rovio och Supercell. Han ser en stor skillnad mellan att vara entreprenör för tio år sedan och nu.

– Då fanns det inget ekosystem med investerare utanför Silicon Valley, säger han.

Framför allt hade investerarna i Europa då inte egna erfarenheter av att vara entreprenörer på samma sätt som i dag, enligt honom. Han tycker också att event som Slush, Le Web i Paris och Web Summit i Dublin är viktiga för att bygga ett ekosystem och ser också hur han själv och andra som lyckats med sina bolag kan fungera som förebilder.

– Själv lägger jag mycket tid på att föreläsa i skolor, säger han.

Niklas Zennström lyfter också fram att Nokias tillbakagång kan vara en fördel för för Finland på lång sikt och stärka landets förmåga att få fram nya produkter.

– Förut var det så att det var säkert att satsa på en karriär i ett stort företag och en risk att satsa på att ta anställning i en startup. Nu är inte jobben trygga heller i det stora företaget, säger han.

Fakta

Slush hålls varje år i november i Helsingfors. Namnet kommer från det slask som ofta täcker stadens gator i november. Grundarna vill visa hur Finland skiljer sig från till exempel den amerikanska västkusten.