Molnleverantören Ipeer har börjat betatesta Microsofts nya Windows Azure Pack-tjänster och ska efter årsskiftet ge företagets kunder möjlighet att utnyttja tjänster där man garanterar att all data stannar på svensk mark.

– Vi garanterar att kundernas data lagras i Sverige, något som väldigt många efterfrågar, säger Ipeers marknadschef Erik Arnberg.

I somras började Microsoft flagga för en verktygslåda kallad Windows Azure Pack för Windows Server. Den kan kunderna använda för att utveckla egna molntjänster samt koppla dessa till Azure. Här får man tillgång till en portal med ett antal administrationsverktyg som fungerar både för hantering av program på interna servrar och sådana som ligger på externa molntjänster.

Först ut i Sverige med denna teknik blir alltså Ipeer, som samarbetar med Parallels kring teknik för programpaketering. Den heter application packaging standard, aps, och ska innebära att hela molnhanteringen sker med automatik.

– Parallels är världens största leverantör av mjukvara för automatisering och för att en extern part ska kunna erbjuda hostingtjänster som är kompatibla med Azure krävs att man kan ge samma upplevelse som i Microsofts tjänst, förklarar Erik Arnberg.

Ännu har Ipeer inte kommit på något namn på den nya tjänsten och Erik Arnberg uppger att man ska dra i gång arbetet med att testa alla komponenter för att säkerställa stabil drift. Han betonar dock att den här typen av tjänsten knappast är jungfrulig mark för företagets tekniker. Sedan tidigare har Ipeer liknande tjänster kring både VMwares produkter samt Elastic Cloud Server som bygger på virtualiseringstekniken Xen.

Fakta

  • Hostingtjänsten som Ipeer utvecklar omfattar både publika moln och hybridmoln med samma funktioner som finns i Windows Azure. Det innebär att kunderna kan förlänga sina datacenter in i detta moln och automatiskt flytta virtuella maskiner mellan moln.
  • Tjänsten bygger på Windows Azure Pack där basen är Windows Server 2012 R2 och System Center 2012 R2.
  • Ipeer har cirka 10 000 företagskunder och två datahallar i Karlstad.