Det var i tisdags som it-systemen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus i Göteborg havererade efter två strömavbrott under natten. Efter det sista strömavbrottet som inträffade mellan tre och fyra natten till tisdagen tog det nästan elva timmar innan allt var uppe igen vid halv tre-tiden på eftermiddagen.

Men det var inte reservkraften som inte räckte till som tidigare uppgivits.

– Problemet var att batteridriften i datahallen gick på efter det första strömavbrottet, säger Göran Ejbyfeldt, it-direktör i Västra Götalandsregionen.

För att klara ett strömavbrott finns det dieselaggregat som klarar sjukhusets strömförsörjning. Om det skulle inträffa något med dem finns det också så kallade UPS-batterier som kan hålla igång strömmen under en period tills de laddas ur.

Det hände också på Sahlgrenska och när batterierna tog slut efter det andra strömavbrottet slocknade hela it-miljön. Resten av sjukhuset däremot var kopplat till dieselaggregaten. Hade it-miljön kopplats dit i stället hade den aldrig gått ner.

– Dieselaggregaten räcker till it-systemen också. Vi vet inte varför batteridriften kopplades in, det borde den aldrig ha gjort. Men vi söker nu efter grundorsaken till det och räknar med att ha en rapport klar inom några dagar.

Det som tog tid under tisdagen var helt enkelt att återstarta samtliga system som kom upp successivt under dagen.

– Journalsystemen fick vi upp först, efter ett par timmar var de uppe. De administrativa systemen och labbsystemen kom upp senare, säger Göran Ejbyfeldt.

– Det handlar om ett hundratal servrar och många system så det tar tid att få upp allt.

Under dagen använde sig personalen av manuella reservrutiner, enligt Sahlgrenskas chefläkare Mats Tullberg.

Hur lång tid tar efterarbetet med att stoppa in dagens manuella journalanteckningar, provsvar och liknande i systemen?

– Det är svårt att uppskatta men det rör sig om ett avsevöärt merarbete som kan ta flera dagar att komma ikapp med, säger Mats Tullberg.
Mats Tullberg konstaterar också att störningen fick mycket stor påverkan på vården och att den kommer att anmälas enligt Lex Maria.
Enligt Göran Ejbyfeldt arbetar Västre Götalandsregionen med bättre backup för alla sina driftmiljöer.

– Vi arbetar för att få system som är desamma i hela regionen och etablerar en datahall i Skövde. Hade det arbetet varit klart redan hade detta inte hänt, då hade den datahallen tagit över. Det är så vi tänkt att det ska fungera, att det finns dubbla datahallar för alla verksamheter.

Fakta

Under natten till tisdagen den 12 november inträffade två stora externa elavbrott. Det ledde till att it-system och telefoni gick ner och större delen av tisdagen fick ägnas åt att återstarta dem. Händelsen utreds och kommer att Lex Maria-anmälas.