Som grundare av succéerna Kazaa och Skype samt mindre lyckade videotjänsten Joost har Niklas Zennström gott om erfarenhet att skapa företag som når ut stort på en internationell marknad. De kunskaperna använder han numera i riskkapitalbolaget Atomico som just annonserat sin tredje investeringsfond om 475 miljoner dollar, ungefär 3,3 miljarder kronor. Fonden är den största hittills för Atomico och målet är att hitta företag som behöver kapital för att bli internationella framgångar.

– Bra företag kan skapas varsomhelst. För tio år sedan ansåg många att man som företagare var tvungen att vara i Silicon Valley för att bygga ett globalt techföretag. Det är inte längre fallet. I dag ser vi entreprenörer från hela världen och i alla sektorer som når global framgång snabbare än någonsin tidigare, säger Niklas Zennström under ett rundabordssamtal på konferensen Slush i Helsingfors.

Exempel på det har han i de egna investeringarna Rovio och Supercell som med Helsingfors som bas nått stor publik. Niklas Zennström har via Atomico också investerat i svenska bolag som Klarna och Wrapp som också siktar mot en global marknad.

– Atomicos nya fond riktar fokus direkt mot just dessa möjligheter. Vi kommer att hjälpa entreprenörer, främst utanför Silicon Valley, att utmana etablerade industrier och därmed låta nästa generations globala företag växa oavsett var i världen de befinner sig, säger Niklas Zennström.

Totalt har Atomico 28 anställda på kontor runt om i världen. Förutom på huvudkontoret i London så finns representanter i Peking, Tokyo, Sao Paulo, Istanbul och Seoul. Totalt har Atomico investerat i drygt 15 olika företag.

Med sig i Atomico har han flera personer som tidigare arbetat med honom i Skype.

– Det är personer som kanske tidigare var landschefer på Skype i de länderna och nu har praktisk erfarenhet av marknaden där, säger Niklas Zennström.

Han ser en stor skillnad på att vara entreprenör nu och när han startade för över tio år sedan.

– Då fanns inget ekosystem av investerare utanför Silicon Valley. Jag var avundsjuk på mina kollegor där som hade tillgång till entreprenörer och investerare som kunde uppmuntra till att tänka stort, säger han.

Framför allt tycker han att det saknades investerare som hade liknade erfarenheter av att själva vara entreprenörer. Det vill han vara med och ändra på med Atomico och vara med och bli en del av ett ekosystem för startup-företag.

– Inte på en speciell plats utan utanför Silicon Valley. Vi ser det hända idag på ställen som Helsingfors, Stockholm, London, Berlin och så klart på olika platser i Asien.

Han tycker dock att det fortfarande finns skillnader på att bygga ett bolag på amerikanska västkusten och i till exempel Norden

– Det är fortfarande annorlunda eftersom det är svårare att få tag i kapital och i talanger för att växa här. Om du kommer från en liten marknad som Sverige eller Finland måste du direkt tänka på en internationell marknad. Det är viktigt att de här företagen inte fokuserar bara på sin egen region utan också på att bli globala ledare.

Förutom pengar så hjälper Atomico de företag som de investerar i med att hitta rätt personal att anställa och att hitta rätt nätverk för att nå ut med sin produkt.

– Om du är entreprenör blir du lätt för fokuserad bara på din produkt, säger Niklas Zennström.

Han tror också att hans egna framgångar med Skype är viktiga för att fler entreprenörer i Norden nu vågar tänka globalt.