I början av juni begärde danska åklagare att Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg ska lämnas ut till Danmark. Dansk polis misstänker i en pågående förundersökning att Svartholm Warg ligger bakom ett storskaligt dataintrång mot danska CSC:s stordatorer. Företaget sköter datordrift åt flera danska myndigheter, bland annat danska polisen.

Nacka tingsrätt beslutade redan 17 juni att ge grönt ljus för att lämna över Svartholm Warg till dansk polis. Men det är först nu överlämnandet sker.

– Utlämnandet kommer att verkställas 27 november, säger Henrik Olin till Computer Sweden.

En orsak till att överlämnandet dröjt är att man avvaktat en lagakraftvunnen dom mot Svartholm Warg för de dataintrång han stått åtalad för i Sverige.

Gottfrid Svartholm Warg dömdes först till två års fängelse i tingsrätten för dataintrång i Logicas, nuvarande CGIs, stordatorer och dataintrång och bedrägerier mot Nordea. Men i hovrätten friades Svartholm Warg för dataintrånget och bedrägerierna mot Nordea. Fängelsestraffet sänktes till ett år för delaktighet i hacket mot Logica.

Om den danska förundersökningen leder till åtal mot Svartholm Warg och han därefter fälls för dataintrång i dansk domstol riskerar han ett längre fängelsestraff än det han fått i svensk domstol. Maxstraffet för dataintrång är sex år i Danmark, men bara två år i Sverige.