Priset på bitcoin varierar mycket från dag till dag. Även om priset i dag är högt jämfört med för en månad sedan så finns det inget som garanterar att utvecklingen fortsätter.

– Det här är inget för den med svagt hjärta att satsa på, säger Sam Cole.

Sam Cole och Andreas Kennemar säger också att den nya typ av maskiner som företaget säljer i sig påverkar hela marknaden för bitcoin.

– De maskiner vi skeppat hittills har gjort det tre gånger svårare att komma åt en bitcoin, säger Sam Cole.

Att det blir svårare att få fram en bitcoin när den samlade beräkningskapaciteten ökar beror på att hela systemet är designat för att nya bitcoin ska komma ut på marknaden i en jämn takt. För att "gräva" fram en ny bitcoin måste ett kryptografiskt problem lösas. Den dator, eller snarare den grupp av datorer, som först löser problemet tilldelas en bitcoin. Om antalet maskiner blir fler eller kan räkna snabbare så anpassas svårigheten i den kryptografiska algoritmen så att antalet nya bitcoin per dag blir det samma.

Tidigare har många använt till exempel grafikkort för att gräva bitcoin men med allt mer specialiserade maskiner står de sig slätt i konkurrensen.

– När vi levererade vår produkt blev det så svårt att lösa problemet att du behöver en specialmaskin för att det ska fungera, säger Andreas Kennemar.

Bitcoinmarknaden är lik den för vanliga mineraler. Vilka metoder som är användbara beror på priset på valutan.

– Om priset åker upp till 5 000 dollar så kan du slå på ditt grafikkort igen och det är lönsamt. Men det är inte ekonomiskt att köra grafikkort i dag, säger Sam Cole.

Just nu samlar KNC Miner beställningar på hög eftersom de inte har några fler maskiner att leverera. Företaget ser också att fönstret för bitcoinmaskiner för hemmabruk håller på att stängas. Redan nästa år förutspår de att grävandet kommer att flytta in i datahallar. Orsaken är att strömförbrukningen på allt kraftigare grävare ökar så att elinstallationen i ett vanligt hushåll inte räcker till. KNC Miner planerar själva att ta fram en lösning där beräkningskapacitet i stället hyrs ut till privatpersoner som vill vara med och gräva.

– Du kan jämföra det med hur du hyr ett webbhotell i dag, säger Sam Cole.

Fakta

Företag: KNC Miner.
Gör: Konstruerar och säljer specialdatorer för att få fram den digitala valutan Bitcoin.
Grundat: 2013.
Omsättning de senaste sex månaderna: Cirka 230 miljoner kronor.
Antal anställda 35.
Grundare: Andreas Kennemar, Johan Rilegård, Marcus Erlandsson, Michael Unnerbäck och Sam Cole.