I mitten av december har den andra filmen i Hobbit-trilogin premiär. Filmerna bygger på Tolkiens bok Bilbo – En Hobbits äventyr. Inför premiären ville filmbolaget Warner Brothers göra något extra för marknadsföringen. De kontaktade Google som hade planer på att släppa en ny version av webbläsaren Chrome för mobilen med stöd för WebGL (ett api för att kunna visa 3d-grafik i webbläsare utan tilläggsprogram). Där väcktes planerna på ett samarbete som skulle visa upp både filmen och Chrome för Android, och de som skulle förverkliga det hela blev svenska North Kingdom.

– I våras började Google diskutera att lansera WebGL i Chrome för mobiler och såg chansen att göra det i samband med det här projektet, säger David Eriksson, kreativ chef på Skellefteåbaserade North Kingdom.

Resultatet blev en sajt där du som användare kan dyka in på sex platser (tre var öppna vid lanseringen) och få se lite mer detaljer från Tolkiens värld. Det första och enklare steget – en karta – använder html5, css3 och Javascript och ska fungera för i stort sett alla. Målet var att inte utesluta någon, men de mer avancerade och ingående delarna av sajten fungerar bäst för de som använder Chrome för Android med WebGL.

– I det andra lagret, när man dyker ner på de sex platserna det ska bli i slutändan, är det fortfarande den senaste hmtl5-tekniken. Efter det kommer den mest engagerande nivån, som nästan är som spel. Där använder vi oss av WebGL och har man inte en browser som Chrome för Android går det inte att se, säger David Eriksson.

Just det här Chrome-experimentet har det specifika målet att vara särskilt anpassat för mobila enheter. North Kingdom arbetade redan i ett tidigt skede med Googles personal för att pricka rätt.

– När vi började arbetade de fortfarande med utvecklingen av WebGL för mobiler. Våra programmerare jobbade nära Google och fick pusha dem att utveckla vissa funktioner snabbare än tänkt. Så det var en nära kontakt för att se vad som var möjligt att göra, säger David Eriksson.

A Journey through Middle-earth är ett snyggt Chrome-experiment, men det är inte ensamt att väcka uppmärksamhet (även om kombinationen Tolkien och ny webbteknik är en ganska lockande kombination). I bildspelet ovan finns några andra som fick folk att höja på ögonbrynen.

Fakta

WebGL - (Web graphics library) - teknik för återgivning av grafik i webbläsare. De flesta moderna webbläsare kan hantera bilder för WebGL utan tilläggsprogram. WebGL är avsett för interaktiv grafik i två eller tre dimensioner. Det är ett api (programmeringsgränssnitt) för programspråket Java. Namnet anspelar på OpenGL, som WebGL bygger på.
Källa: CS ordlista