Möbler, mobilnät och kullager har gjort Sverige till en exportnation av rang. Sverige ligger nu också i framkant på marknaden för m2m, eller sakernas internet som det också kallas. Just nu håller de ofta väldigt unga leverantörerna på att positionera sig runt om i världen.
Ett av de tydligaste exemplen är det lilla svenska bolaget Connode som spelar en viktig roll när smarta elmätningsläsare rullas ut över hela Storbritannien. Alla hushåll i Storbritannien ska få smart energimätning.
Sälj- och marknadschefen på Connode, Michael Westberg, berättar att företaget är i färd med att skriva avtal med megaoperatören Telefónica som vunnit själva kontraktet med det brittiska energidepartementet.
– Vi ska komplettera mobilnätet. Vi levererar trådlösa radionät baserade på ip till de hushåll som inte har tillgång till mobilnätet, vilket uppskattningsvis rör sig om åtta tio procent av hushållen – det vill säga ungefär två miljoner hushåll, säger han.
Affären är en av de största någonsin inom m2m-området. För Telefónica är den värd svindlande 1,5 miljarder pund, men Connode får sin beskärda del. Michael Westberg räknar med att den är värd över 100 miljoner kronor för det lilla svenska bolaget.
Connodes resa fram till Storbritannienaffären är ganska typisk för en nordisk m2m-leverantör. Norden har legat långt framme i att rulla ut smarta elmätare och Connode har sin bas här, bland annat med ett avtal med Helsingfors energi och ett par andra stora nordiska energibolag. Därmed hade de mycket att visa upp för en operatör som Telefónica när de skulle sälja in sina lösningar.
Connode är bara ett exempel på en svensk leverantör som står beredd att ta steget ut i världen. Det finns en rad andra. Springworks som nyligen prisades under Computer Swedens HIT-bolagsprisutdelning är ett. Bolaget är inriktat mot fordonsindustrin. Wireless Maingate och Evothings är ytterligare lovande svenska bolag.
Magnus Melander leder alliansen Swedish m2m Services Enablers, där ovan nämnda leverantörer ingår. När Computer Sweden talar med honom befinner han sig i Italien för att höra med Telecom Italia vad de har för behov av lösningar inom området.
– Svenska m2m-leverantörer håller på att positionera sig. Vi har varit runt i Tyskland, Spanien och Holland för att visa upp den svenska tekniken. Sverige ligger långt framme, och det finns ett stort intresse för svenska leverantörer. Jag tror det här kan bli gigantiskt.
Klart är att m2m kommer att växa mycket snabbt. Allt ska upp mot internet. Under Gartners stora konferens ITXpo i Barcelona för ett par veckor sedan var m2m ett huvudtema.
Enligt Gartners mätningar kommer 30 miljarder uppkopplade prylar att användas 2020. Det kan jämföras med 2009 då siffran var 2,5 miljarder. Det är alltifrån bilar till leksaker som kopplas upp mot nätet.
För att återgå till Connode innebär det här naturligtvis möjligheter, men de har ändå som prioritet att bli vid sin läst, det vill säga elmätarna.
– Vi ser att vår marknad öppnar sig globalt. Om man tittar på utvecklingsmarknader i Asien och Sydamerika ser vi en jättemöjlighet. Vår teknik skulle också kunna användas till andra områden än elmätare, i tillverknings- eller processindustrin till exempel. Men det är branscher vi inte kan lika väl och i så fall går vi via partner, säger Michael Westberg.
Leksaker, bilar och däck, lås och larm, kylskåp och frysar. I framtiden kommer allt att kopplas upp mot internet.
Enligt analysföretaget Gartner exploderar utvecklingen de närmaste åren. 30 miljarder uppkopplade prylar kommer att användas 2020. Detta att jämföra med 2,5 miljarder 2009.
Enligt Gartner innebär det här att den fysiska och virtuella världen smälter samman.