Att få gemensamma it-arbetsplatser är den sista stenen i bygget av en gemensam it-infrastruktur i Postnord, det bolag som för fyra år sedan blev resultatat när svenska Posten och Post Danmark gick ihop.

Förra hösten deklarerade den franska outsourcingkonsulten Atos att uppgiften att leverera applikationsinfrastrukturen och byta ut it-arbetsplatserna gått till dem.

Det handlar om ett sjuårigt kontrakt och är en så stor affär att den får en helsida i Atos årsrapport.

I ett pressmeddelande från Atos citeras Postnords cio Joss Delissen som säger att det rör sig om ett viktigt kontrakt och att man med Atos hjälp ska förse Postnord med en solid plattform för framtiden.

Nu kan Computer Sweden avslöja att det aldrig blev någon utrullning.

I stället har Postnord förändrat sin outsourcingmodell så att fler leverantörer är inblandade, just med hänvisning till att den ska fungera i framtiden.

– Det har hänt mycket sedan vi drog i gång arbetet med att få fram en modern nordisk it-arbetsplats till våra 20 000 användare, säger Joss Delissen till Computer Sweden.

– Vi vill vara säkra på att det som vi har påbörjat ska hålla om fem eller tio år och ser också till att koppla in molntjänster och ”bring your own”.

Det är väl inte trender som kommit sedan förra hösten?

– Nej, men när det gäller exempelvis Office 365 så har det kommit till en ”tipping point” snabbare och det är något som vi inte förutsåg då. Citrix har nya verktyg och Apple har ju förändrat världen också.

Nu är det alltså inte längre bara Atos som är inblandade i arbetet framåt.

– Vi räknar med att börja i Sverige i vår. Förutom Atos arbetar vi med HP, som har hand om de svenska it-arbetsplatserna i dag, och med Citrix, Microsoft och Telia. Modellen ser annorlunda ut jämfört med förra hösten. Det är en större mix och hur mycket av arbetet som Atos gör beror på var vi landar i det här. Just nu har vi sagt att de ska fokusera på driften i Danmark.

Det är ett uppdrag som de redan har, eller hur?

– Ja och vi vill att det ska bli klart innan de börjar med större jobb.

Beslutet om de nya it-arbetsplatserna ska tas under det första kvartalet i vår enligt Joss Delissen.

– Det är ett viktigt vägval och moln- och byod-komponenterna kommer att bli större. Det gäller att anlägga ett infrastrukturperspektiv och största delen av kostnaden är applikationer som ligger ovanpå. Det är där som det är så viktigt att se till att vi är framtidssäkrade, säger han.

Är det inte lite extra bråttom här i Sverige med tanke på att ni sitter med XP och Office 2003 och supporten går ut i april?

– Det är inte första gången det händer. Mellan 60 och 70 procent av de större bolagen i Europa och Norden sitter med XP enligt Forrester och Gartner.

Atos vill inte uttala sig om den uteblivna affären. ”Vi kommenterar inte specifika kunder” skriver Atos marknadsansvariga för Norden, Line Gammelgaard, i ett mejl till Computer Sweden.

Fakta

  • Svenska Posten och Post Danmark slogs samman 2009. Sedan dess har en nordisk it-bas etablerats där telefoni och datakommunikation är utlagt på Telia och TDC. CGI håller i delar av förvaltningen och utvecklingen, till exempel av Postnords affärssystem SAP.
  • Pc-arbetsplatser och datacenter är den sista biten i bygget. Förra hösten såg det ut som att Atos hade rott hem det jobbet. I Atos årsredovisning ägnas en sida åt affären och där står bland annat: ”Due to its strong credentials in outsourcing, Atos was awarded a seven-year IT outsourcing contract by Postnord to implement an innovative business model to deliver its application infrastructure and workplace services.”
  • Nu har alltså Postnord tagit ett steg tillbaka och ser över sin strategi för att få ökat fokus på molnet och hur anställda ska få använda sina egna medhavda apparater, byod-trenden. I vår tas beslut om hur arbetet ska fortsätta.
  • Totalt handlar det om 20 000 arbetsplatser. Enligt vad Postnords cio Joss Delissen tidigare sagt till Computer Sweden ligger värdet på affären på hundratals miljoner kronor.