– Jag är inte en person som lätt blir stressad. Men det här är något som jag verkligen jag kan få högt blodtryck av, säger Jens Ellingsen (@Jereman), läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och dessutom vice ordförande i Sveriges yngre läkares förening.

Han berättar att många av de system han jobbar med är väldigt sega, trögjobbade och dysfunktionella. Ofta tvingas han tillbringa mycket mer tid under en arbetsdag framför datorn än med patienter.

– It-systemen tvingar fram massor av dubbelarbete. Man måste exempelvis föra över läkemedelslistor mellan system manuellt på grund av att de inte kommunicerar. Det uppstår en risk för fel när man i stressiga situationer mitt i natten ska utföra alla dessa helt onödiga moment, säger Jens Ellingsen.

– Många av vårdens it-system är förbluffande dåliga, säger Jonas Söderström (@Jonas_Blind_Hen), informationsarkitekt, specialiserad på användbarhetsfrågor inom it, förläsare och författare, bland annat till boken "Jävla skitsystem".

Dessutom i veckans podd, som idag sänder från IT i Vården-dagen: allt om ”jättebrytaren” som sänkte hela Sahlgrenska sjukhusets it. Vi intervjuar Göran Ejbyfeldt, it-direktör i Västra Götalandsregionen, om hur strömavbrottet för två veckor sedan kunde få så allvarliga konsekvenser, trots att både batteribackup och dieselkraft fanns på plats.

Eva Melin (@evamelin) har besökt det allt mer internationellt präglade företaget Klarna. Bara på engineering-avdelningen jobbar idag personal från 34 länder.

Vi snackar också om de senaste turerna i kring de så kallade "enkronaskonsulterna". Experis för nu upp frågan till helt ny nivå genom att i en upphandling erbjuda konsulter för – 11 kr/tim (just det, det står minus).

– Det är helt absurt. Alla bara garvar när jag ringer runt och frågar om det här minusanbudet. Det verkar som hela frågan gått crazy bananas, säger Tomas Zirn (@tomaszirn) reporter på Computer Sweden, som skrivit om enkronaskonsulterna.

Hålltider i veckans podcast:
00.00-19.25 - Minidebatt om vårdens it-system med läkaren Jens Ellingsen och systemarkitekt Jonas Söderström.
19.26-26.17 - "Jättebrytaren" som sänkte Sahlgrenskas it. Intervju med Göran Ejbyfeldt, it-direktör i Västra Götalandsregionen.
26.18-32.50 - Reportage från Klarna.
32.51-39.56 - Minus 11 kr/tim. Experis toppar enkronasbuden i it-konsultupphandlingar. Wikipedias grundare om varför så nästan bara män bidrar till uppslagsverket.

Prenumerera på podcasten
Om du inte vill missa en sändning vet du väl att du kan prenumerera på vår podcast? Använd då rss-länken nedan med ditt podcast-program: computersweden.libsyn.com/rss

Du kan också få ett mejl eller sms när en ny podcast är ute. Prenumerera här.

Mejla dina tips till podcastredaktionen på cspodcast@idg.se.

I podcastredaktionen: Tomas Zirn (@tomaszirn) och Eva Melin (@evamelin)