Datorer med Googles operativsystem Chrome OS kallas Chromebook och har hittat sin plats som skoldator eller som en extra surfmaskin att ha stående på soffbordet. Under några dagar har jag försökt att använda HPs variant för både nöje och jobb och måste säga att det fungerar ganska bra.

Allra bäst går det på det privata planet där den relativt stora skärmen ger en utmärkt upplevelse oavsett om man tittar på Netflix, Youtube eller strömmande musik. I den här storleksklassen har HP inga problem att få plats med högtalare som låter riktigt bra och bildkvaliteten är helt ok även om skärmupplösningen bara är på 1366x768 punkter. Det blir givetvis en helt annan sak att titta på filmer på Googles Chromebook Pixel som har en skärm med upplösning på hela 2560x1700 punkter men den kostar ju 13 000 kronor medan HPs modell bara kostar 3 500 kronor.

Den största nackdelen med att använda en Chromebook är att man bara kan använda de program som Google tillhandahåller vilket inte är något problem för mig som privatanvändare. Jag är redan en trogen användare av Googles appar, typ kalender, ordbehandlare och den smått imponerande bildbehandlaren Pixlr som jag oftast kan nöja mig med även för bilder som jag ska använda i jobbet. Men på Computer Sweden använder vi IBMs grupprogram Notes som visserligen finns i en version för Linux men som jag ändå inte lyckats installera på datorn. Andra saker som ställer till problem är digitala tjänster som Bankid som jag brukar använda för att logga in hos myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket.

Med detta sagt måste jag åndå framhålla att en dator av det här slaget är förvånansvärt användbar bara man kommer över den tröskel som det alltid innebär att lära sig något nytt. När jag satte den i handen på min 13-åriga dotter var hennes första kommentar att den var ännu jobbigare än de Windows 8-datorer jag låtit henne testa.

Även det gränssnittet kräver ju lite tankemöda och inlärning och när det gäller Chrome OS handlar det inte bara om appar utan en oerhörd nära koppling till webbtjänster. Det gäller även bildbehandlingsprogrammet där hela redigeringen sker i webbläsaren. Det fungerar dock över förväntan men jag hade nog sett att HP hade försett datorn med 4 GB arbetsminne istället för bara 2, något man faktiskt gör på en del andra marknader.

På frågan om man kan rekommendera en dator av det här slaget till någon som inte har en alternativ dator är jag ändå lite tveksam, därtill är den något för begränsad. Däremot tror jag mycket väl att Chromebook skulle kunna ersätta många kontorsdatorer där man kan sköta sitt jobb via Google Apps eller på skolor där man bara är glada för att eleverna inte kan installera en massa, potentiellt skadliga program. HPs Chromebook är visserligen något tung men det innebär samtidigt att den har större skärm än konkurrenterna och ovanligt lång batteritid.

Fakta

HPs största dator med Chrome OS har en skärm på 14 tum, väger 1,9 kilo, har en flashdisk på 16 GB och Celeronprocessor från Intel.
Batteritiden vid normalt kontorsarbete är 9,5 timmar.
HP Chromebook 14 går snart att få i en dyrare variant med inbyggt 3g-modem och 4 GB ram men den testade basvarianten kostar den 3 500 kronor.

Betyg 1–5
Storlek/form: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 5
Funktioner: 3
Prestanda: 3
Medel: 3,8