Exempel på framgångsrika nya it-företag som Spotify och King finns redan i Stockholm. Det är namn som de flesta känner till. Men succén kan bli större, och flera företag står på tur att etablera sig som företag som gör avtryck inte bara här utan även utomlands.

Det hoppas i alla fall Stockholm Business Region (som ägs av Stockholms stad). Till sin hjälp har de bland annat tagit in Tyler Crowley, som fungerar som rådgivare för hur en gemenskap för nya it-företag ska byggas i Stockholm. Tidigare har han bland annat arbetat som rådgivare till teknikbranschen Chiles huvudstad Santiago och London, och förutom Stockholm arbetar han i dag även som rådgivare till Krakow.

– Varje stad har olika förutsättningar. Men att du har utvecklare, ett hem för gemenskapen med event och möten, och någon som dokumenterar allt och är en spindel i allt som händer är otroligt viktiga delar. Som tur är hade Stockholm mycket, men det gällde att få allt det här att fungera ihop och hitta de saknade delarna, säger Tyler Crowley.

Saker har hänt, anser han. Medier har börjat bevaka startup-företagen i större utsträckning, mötesplatser som SUP46 har öppnat och det arrangeras event där personerna bakom företagen kan träffas – dessutom finns det gott om skickliga utvecklare. Vad det däremot råder brist på är investerare. Dåliga erfarenheter från bubblan vid millennieskiftet har gjort att vissa drar sig för att investera, och andra, företrädesvis utländska, investerare vet inte riktigt vad som händer i Stockholm.

– Många förlorade mycket pengar i samband med kraschen, och såret verkar inte riktigt ha läkt ännu. Och investerare utifrån ser inte hur bra det är här, säger Tyler Crowley.

I stället är det ofta det offentliga som bistår med pengar för att finansiera det första stadiet i många startup-bolags existens. Men det skulle kunna ersättas av diverse gynnsamma skatteförändringar, tror Tyler Crowley.

– Det finns ett mycket bra arbete i Sverige när det gäller förstafinansering. Och de håller vettiga idéer finansierat. Men det bästa vore om det kunde ersättas av privata investeringar så att pengarna kan läggas på annat istället, säger Tyler Crowley.

En av de saker som han gör är att arrangera ett månatligt event där intresserade personer kan mötas (i genomsnitt ökar besöksantalet med ungefär 100 personer per tillfälle, uppger han). Startup-företagen konkurrerar generellt sett inte med varandra utan har bara att vinna på att träffas där. Eller att de geografiskt sitter nära varandra och kan träffas. Informella möten är alltså ett bra sätt att utbyta erfarenheter och även svetsa samman gemenskapen.

– I många framgångsrika städer sitter företagen inom ett område som du enkelt kan promenera genom. Intentionen är en klustereffekt, och det finns studier som backar upp och visar att det är bra. Att se att det börjar bli så även här i Stockholm är fantastiskt att se, säger Tyler Crowley.

Vad karaktäriserar Stockholm? En viktig punkt är att företagen i Stockholm, till skillnad från exempelvis Berlin, faktiskt lyckas ta idéerna i mål.

– Stockholm är som jag förväntade mig. Massor av smarta människor som får saker gjorda, och väldigt lite nonsens. Det finns lite motvilja till att samarbeta först, men när du väl samlat människor i grupp så fungerar det bra, säger Tyler Crowley.

Fakta

Stockholm Business region är ett företag som ägs av Stockholms stad, och som har uppdraget att arbeta för att främja näringsliv och turism i staden.