Det skriver Dagens Nyheter. Det är sedan tidigare känt att Kronofogden drabbades vid intrånget mot Logica (numera CGI), som Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg dömts till ett års fängelse för. Men att all information om skuldsatta svenskar stals är nya uppgifter. I samband med förundersökningen kring dataintrånget uppmanades Kronofogden att lämna en rapport om det inträffade, men i den nämns inte att all information om skuldsatta svenskar stulits.

Enligt DN rör det sig om drygt tio gigabyte data med personnummer, hemadresser, och detaljerad information om skulder för nästan en halv miljon människor och företag. Enligt en hemlig källa som citeras av tidningen ville Kronofogden att fokus enbart skulle bli Skatteverket, som också drabbades.

– Då hade man ju kunnat hamna i en utpressningssituation och då hade polisen varit betydligt mer engagerad. Det är inte bra om en sådan förteckning skulle hamna på villovägar, säger Anders Jarhed, säkerhetsexpert hos polisen, till DN.

Kronofogden försvarar sig med att det till stor del rör sig om offentliga uppgifter.

– Vem som helst kan ringa hit och få ut den typen av information i alla fall så vi såg inte att det fanns något behov att gå ut med några särskilda informationsinsatser, säger Henrik Brånstad, pressekreterare på Kronofogden.

Enligt DN ska dock sekretessbelagda uppgifter också ha funnits bland de data som stulits. Henrik Ohlin, som var åklagare i fallet, riktar också kritik mot Kronofogdens hantering.

– Kronofogden är den myndighet som har tagit minst allvarligt på dataintrånget eftersom en stor del av uppgifterna som kopierats har varit allmänna handlingar. Jag delar inte deras uppfattning, säger Henrik Ohlin till DN.