Under nio år, med start 2002, var Travis Wright drivande i utvecklingen av Microsofts olika administrationsverktyg, bland annat som produktchef för Operations Manager och Service Manager i System Center-familjen.

Hans väg in i it-branschen var inte helt väntad. Efter examen i företagsekonomi år 2000 började han jobba som ekonom på ett mindre företag. Han lyckades skriva Excelmakron som förenklade informationshanteringen åtskilligt. Det ledde till ett jobb på it-avdelningen på företaget, innan han 2002 började på Microsoft.

– När jag började på Microsoft jobbade vi med att skapa ett ambitiöst administrationsverktyg som hade arbetsnamnet smx. Vi trodde att vi skulle bli klara med det på två år. Efter en månad lades projektet ner och vi fokuserade på att komma i gång med ett mindre omfattande administrationsverktyg, säger Travis Wright.

Han berättar vidare att det saknades helhetstänkande kring administrationsverktyg i början, både på Microsoft och bland kunderna.

– Men med tiden ökade omfattningen. Från att ha varit fokuserade på administration av Windows Server, så skapade vi också lösningar för till exempel Unixenheter och nätverksutrustning.

Vad gäller administrationsverktyg är ”big four” ett välkänt begrepp. Det syftar på de ledande administrationsverktygen från jättarna IBM, HP, CA och BMC. Konkurrerar Microsoft med dem?

– Det är mer en konkurrens mellan Microsofts System Center och specialiserade verktyg, som Servicenow för att hantera molnmiljöer.

I en jämförelse med de fyra etablerade leverantörernas produkter tycker han att System Center är modernare och att delarna är bättre integrerade.

– System Center har utvecklats som en integrerad lösning från början. De andra har till stor del förvärvat olika delar.

I dag handlar mycket av arbetet på Microsoft om att harmonisera administrationen av traditionella lokala miljöer och molnmiljöer. Funktioner som finns i den ena miljön flyttas kontinuerligt över till den andra och flyttarna går åt båda hållen. Det blir naturligt bland annat eftersom projektgrupperna för utveckling av Windows Server och System Center jobbar mycket tillsammans.

De sista två åren på Microsoft arbetade Travis Wright med att hantera externa kontakter, till exempel med mvp:er, alltså utomstående personer som fått en utmärkelse för sina färdigheter. Av de cirka 4 000 mvp:er som finns för Microsoftteknik har drygt 500 uppmärksammats för färdigheter för Windows Server och System Center. Arbetet med externa kontakter innebar även att vara engagerad i konferenser och att skriva blogginlägg.

Till slut saknade han att vara direkt involverad i att skapa mjukvara och sökte sig till det mindre amerikanska företaget Cireson som utvecklar tillägg till System Center. Han började som produktansvarig på Cireson för två månader sedan.

– Det är skillnad mot Microsoft. Vi har mindre utvecklarresurser, men det är också mindre byråkrati.

Jobbet sköter han från sitt hem i Park City i Utah i USA och på resande fot, något han också gjorde under sista tiden på Microsoft. Varför just Park City?

– Jag älskar att åka Snowboard och tre av de tio bästa backarna i USA finns nära mitt hem.

Fakta

Ålder: 37 år.
Bor: Park City, Utah, USA.
Examen: I företagsekonomi 2000.
Karriär: Efter att ha arbetat på ett mindre företag där han bland annat skrev Excelmakron kom Travis Wright till Microsoft 2002. Där blev han kvar i elva år. Produktansvarig på Cireson sedan två månader.
Hobby: Åka snowboard. Han bor nära flera stora backar.