Kina inför regler som bland annat förbjuder banker att delta i handel med den digitala valutan bitcoin. Argumentet är att bitcoin är en kryptobaserad valuta som inte kontrolleras av någon centralbank. Bitcoin är en speciell virtuell produkt som inte har samma juridiska status som en valuta, uppger myndigheterna..

– Jag är förvånad över hur snabbt regleringarna införs, säger Bobby Lee, chefen för Kinas Bitcoin-börs BTC China, som är en av de största handelsplatserna i världen för bitcoin, till IDG News.

Kommentaren fälldes i pausen i samband med en presentation som Bobby Lee höll på Stanford-universitetet i Kalifornien under torsdagen. De är de första kommentarerna efter att Kina under torsdagen meddelat att det införs kraftiga restriktioner.

Förutom att vanliga banker förbjuds att handla med bitcoin så måste alla övriga handlare och spekulanter använda riktiga namn när de registrerar sig på en börs.

Bakom beslutet står Peoples Bank of China och ministerierna som kontrollerar tekniksektorn. Lee är positiv till regleringarna, som enligt honom gör handeln mer legitim och formellt styrd, vilket kan öka kundernas intresse. Under sin presentation sade Lee att "framtiden är ljus för Bitcoin i Kina".

Kursen för bitcoin har stigit mycket snabbt de senaste månaderna från 200 dollar, till över 1 000 dollar. Idag betraktar 60 procent av Bobby Lees kunder handeln med bitcoin som en ren investering, säger han.

Kineiska myndigheter arresterade i höstas tre personer för bitcon-svindel på en onlinebörs. Börsen hade lockat till sig 4 493 spekulanter, men plötsligt stängdes den av ägarna i oktober, som behöll alla tillgångar.