Enligt analysföretaget IDC så kommer mellan 25 procent och 30 procent av alla servrar som säljs nästa år att levereras till molnleverantörer. Under de kommande åren, fram till 2017 kommer 45 procent av alla servrar som lämnar tillverkarna att säljas till molnleverantörer.

– Nängder av företag köper hyrtjänster för att köra mjukvara, istället för servrar Gigantiska mängder bearbetningskapacitet flyttar från användarna till molnleverantörerna, säger Frank Gens, som är analytiker på IDC, till IDG News.

Förutom användningen av moln- och hyrtjänster, så sker även en ökande konsolidering och virtualisering av servrarna, kombinerat med att företagen köper allt kraftfullare servrar som klarar högre bearbetningskapacitet. It-cheferna investerar även i fysiska servrar, men andelen minskar som en följd av ändrade investeringsbeslut.

Allt vanligare blir att företagen kör sina affärssystem som hyrtjänster, framför allt när det gäller standardiserade rutiner för exempelvis redovisning och lönehantering. Ytterligare en drivkraft är ökningen för kontorsmjukvara i molnet, exempelvis Office 365, som leder till att företagen slutar köra egna Exchange och Sharepoint-servrar.

Följden blir en nedgång i antalet sålda servrar med 3,5 procent i år, spår IDC. Allt fler servrar köps i integrerade paket som kombinerar servrar, lagring, nätverk och mjukvara. Sådana servrar står idag för 10 procent av marknaden och väntas öka till 20 procent år 2020.