Video: Vi besöker bitcoinväxlarna BTCX.

Kritiska synpunter på kryptovalutan bitcoin hörs bara vagt på sjätte våningen i det hus i centrala Stockholm där BTCX har sina lokaler.

BTCX är en valutaväxlingsfirma. Och växlingsfirmor bör ju kunna tjäna pengar, vare sig kursen går upp eller ner. En sak som skiljer BTCX från traditionella valutaväxlare, som Forex, är att BTCX gör egna pengar. En specialdator i hundratusenkronorsklassen ”gräver” bitcoin åt BTCX.

Vd:n Christian Ander försäkrar att investeringen i plåtburken från svenska KNC betalar sig.

Så är det med bitcoin. Pengarna kommer från ingenstans. De uppstår när datorer i bitcoinnätverket tävlar om att lösa matematiska problem.

Ungefär tio personer arbetar på BTCX, som har funnits i två år.

Hanteringen av en helt internetbaserad valuta som bitcoin borde gå att automatisera, kan man tycka, men nej. BTCX måste rätta sig efter Finansinspektionens regler, vilket bland annat innebär krav på kundkännedom. BTCX måste veta vem som vill växla pengar. Ta leg, kolla register. I tveksamma fall: säga nej.

– Det händer varje dag att vi måste säga nej till kunder, säger Joakim Herlin-Ljunglöf, marknadschef på BTCX.

Bitcoin är konstruerat för att tillåta anonyma betalningar, så det kan verka som en motsägelse. Men så länge som användarna bara skickar bitcoin till varandra kan de vara hur hemliga de vill.

Finansinspektionen räknar bitcoin som ett betalningsmedel, inte som en valuta. Jämför med rikskuponger eller presentkort. Det speciella är att värdet varierar med växlingskursen.

I november fick man betala 2 000 kronor för en bitcoin. I början av december var kursen uppe i 9 000, och runt Lucia var den nere under 6 000.

Bra vinst om man köpte i november, dåligt om man köpte för en vecka sedan.

– Vi vill understryka att vi inte ger finansiell rådgivning, säger Joakim Herlin-Ljunglöf.

En växlingsfirma har inga synpunkter på hur kunderna använder pengarna som de växlar till sig.

Thomas Larsson, informationschef, beskriver bitcoinkursens utveckling som en ”bunkringsfas”.

Klagomålen om att det är lätt att köpa bitcoin men nästan omöjligt att lösa in bitcoin mot ”riktiga pengar” avvisas. Det gäller i varje fall inte BTCX, enligt Christan Ander.

– Varje onsdag gör vi utbetalningar till alla som har sålt bitcoin till oss. Det görs efter den växlingskurs som gällde när kunden lade säljordern, säger han.

Skillnaden mellan säljkurs och köpkurs är större än på vanliga växlingsfirmor, nämligen tolv procent.

En ständig fråga är vad som finns att köpa för bitcoin.

– Det finns hur mycket som helst på nätet, säger Christian Ander.

Det är värre om man vill handla över disk. En kaféägare i Göteborg tar betalt i bitcoin. I Stockholm kommer sällskapsspelsbutiken Dragon’s Lair – som har en lokal för folk som gillar traditionella sällskapsspel som Monopol och backgammon – att sälja spel för bitcoin.

Ett hinder är att det har varit omständligt att betala.

BTCX har utvecklat ett appbaserat betalsystem för bitcoin. Säljarens dator genererar en qr-kod som köparen skannar in med appen på sin mobiltelefon och godkänner. Betalningen överförs då omedelbart.

– Säljaren kan ange priset i kronor och köparen betalar det angivna priset, berättar Joakim Herlin-Ljunglöf.

Köparen behöver alltså inte bekymra sig om bitcoinkursens svängningar. Omräkningen från kronor till bitcoin görs på vägen till aktuell kurs. Säljaren kan välja mellan att behålla bitcoinbetalningen eller att växla in den i kronor.

– Det är den som sitter på bitcoin som tar risken.

Andra kryptovalutor har uppstått som alternativ till bitcoin, till exempel litecoin och ripple. BTCX har börjat arbeta med dem också, men kommer inte att erbjuda tjänster förrän nästa år.

Moderbolaget Goobit besväras inte av farhågor för kryptovalutornas framtid. Vid sidan av BTCX vill Christian Ander öppna en ”diversehandel” för bitcoinrelaterade tjänster.

– Om du ringer till oss och berättar att du har ett företag och vill ta betalt i bitcoin ska vi kunna hjälpa dig. Eller om du undrar hur du ska göra för att skaffa en bitcoingrävare, säger han.

Fakta

  • BTCX står för bitcoin exchange. Det är ett svenskt företag som säljer och köper bitcoin. Kontoret finns i Stockholm. Det ingår i koncernen Goobit, som utvecklar bitcoinbaserade produkter och tjänster.
  • BTCX följer Finansinspektionens regler för att förhindra penningtvätt, vilket bland annat innebär krav på kundkännedom.
  • BTCX har hittills haft runt 30 000 kunder och hanterat hundratusentals order.
  • Per månad brukar omsättningen vara mellan 1,5 och 3 miljoner kronor, enligt företagets uppgifter.