Det är Bahnhofs vd Jon Karlung som med dold mikrofon spelat in ett samtal med företrädare för Säpo, en inspelning som i dag publiceras av Ekot. Syftet med samtalet är att Säpo ska övertyga Bahnhof att ge myndigheten automatisk tillgång till trafikdata med ett särskilt system.

– Vi misstänker en terrorattack i Stockholms city och får in information som gör att det är värdefullt för oss att undanröja. Och det här får vi på fredag kväll klockan 20 utanför kontorstid. Svaret, med manuell hantering, innebär att vi får leveransen på måndag förmiddag. Då smäller det i Stockholm city med 800 döda. Jag tror inte att man vill vara vd för Bahnhof när man säger att man vill göra bedömningar i operativa ärenden, säger Kurt Alavaara, signalstrategisk rådgivare på Säpo, till Jon Karlung under samtalet.

Han säger också att Bahnhofs kunder aldrig behöver få veta vad som sker.

– När vi tecknar de här avtalen så åtar vi oss också att inte berätta vilka vi har avtalen med och vilken teknisk lösning vi har valt. Men just de här tekniska bitarna, när vi har gjort överenskommelsen, det går vi aldrig ut och pratar om. Det är en hederssak för oss, säger Kurt Alavaara.

Till TT uppger en annan operatör, Tele2, att tongångarna känns igen.

– Absolut. Och det är direkt olustigt för oss som operatörer, som försöker ta kundernas integritet på allvar, att bli föremål för sådana här påtryckningar från svenska myndigheter, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige, till TT.

– Jag kan inte säga att vi är jätteförvånade direkt. Vi har mött liknande retorik i andra sammanhang där vi haft dialog med Säpo.