Utskriften är den första där en komplett elektronikapparat har gått att skriva ut, från start till färdig produkt. Många av skrivarna saknar kapacitet att skriva ut olika typer av material. En av utmaningarna är att arbeta med material som fungerar ihop. Ledande spolar, kopparmaterial och plastmaterial kräver olika temperaturer och utskriftstider.

Högtalaren är tillverkad i plast, med ledande material och magnet. Den var nästan klar för användning redan när utskriften var avklarad. Forskarna berättar inte hur ljudkvaliteten är, men de beskriver förmågan att skriva ut komponenter som en av de stora framtidslöftena för 3d-tekniken.

En av utvecklarna, Apoorva Kiran, är forskarstudent i maskinteknik och arbetade ihop med kollegan Robert MacCurdy. Forskarna använder sig av en Fab@Home-skrivare på Cornell University. Fab@Home är en skrivare för forskningsbruk som har utvecklats på universitetet för att genomföra experiment med 3d-utskrifter. Enligt utvecklarna kommer det i framtiden att bli möjligt att skriva ut små produkter, komponenter och apparater.

Enligt en rapport från Gartner så ökar marknaden för 3d-skrivare 49 procent i år till 56 507 enheter, med en snabb ökning av utskriftskvaliteterna. Nästa år spår Gartner att försäljningen uppgår till 98 000 enheter, en tillväxt med 75 procent. Året därefter spås en fördubbling.