– Vi är helt enkelt tvungna att rekrytera fler kvinnor för att nå våra affärsmål, säger Boel Sjöstrand, operativ chef på konsultföretaget Netlight Consulting.

Svårigheter att rekrytera konsulter är en bidragande orsak till företagets jämställdhetssatsning. Den har gett resultat. I år har mellan 30 och 40 procent av de nyrekryterade varit kvinnor varje månad. Det kan jämföras med 10 procent tidigare.

Antalet nyrekryterade män har också ökat, vilket innebär att Netlight i stort lyckats öka nyrekryteringen av konsulter. Totalt är 18 procent av konsulterna på Netlight kvinnor i dag.

Nyckeln till framgången är att öka andelen kvinnor som kommer på inledande samtal, den andelen står nämligen i proportion till andelen anställda kvinnor. Eller för att uttrycka det enkelt: Sättet att anställa fler kvinnor är att hitta dem, till att börja med.

Hur gör man det?

– Vi började med att leta efter nätverk för kvinnor inom it, säger Boel Sjöstrand.

Det visade sig snabbt att det är ont om sådana. Lösningen på det problemet är enkel:

– Vi har skapat ett eget nätverk, säger Carolina Edgren, ansvarig för jämdställdhetsarbetet på Netlight.

En satsning var Torsdagsklubben som innebar träffar för programmeringsintresserade kvinnor. Träffarna går nu under benämningen The Code Pub och hålls en gång per månad. Hittills har de huserat både på Netlights kontor och på andra företag i Stockholm och tanken är att fortsätta så. På den senaste träffen kom 40 deltagare. The Code Pub ingår i en större jämställdhetssatsning som heter Vostok.

– Satsningen började jätteegoistiskt med att vi ville rekrytera fler kvinnor för att nå våra mål. På lång sikt vill vi öka chansen för att våra anställda stannar kvar. Många som jobbar med jämställdheten brinner för den och i dag är satsningen större än Netlight. Vi vill förändra branschen och jag tror att vi kan göra det, säger Boel Sjöstrand.

Både hon och Carolina Edgren har stött på många standardargument för att det är svårt och till och med inte önskvärt att satsa på ökad rekrytering av kvinnor. Den främsta strategin mot sådana argumentet är att vara saklig:

– Vi mäter kompetens och har en öppen kultur med öppen lönesättning, alla vet vad alla tjänar, säger Boel Sjöstrand.

Fakta

Företag: Netlight Consulting.

Vad: Konsultföretag inom it och management.

Grundades: 1999.

Huvudkontor: Stockholm. Har även kontor i Oslo, München, London och Helsingfors.

Antal anställda: Cirka 500.

Här är ett axplock med vanliga argument mot jämställdhetsarbete, med kommentarer från Netlights Boel Sjöstrand:

”Vi är rädda för att det ska bli för jämställt”
– Hur det nu skulle gå till. Kan något bli mer än jämställt?

”Vi vill inte satsa på jämställdhet på bekostnad av andra jämlikhetssatsningar”
– Olika jämlikhetssatsningar korsbefruktar ofta varandra.

”Vi vill inte tumma på kvaliteten”
– Nej, självklart inte.