Svenska Spotscale klämmer in två av årets hetaste trender i en och samma produkt. Med hjälp av drönare kan företaget skapa en 3d-modell av en byggnad eller ett kvarter. Modellen kan sedan skrivas ut i fyrfärg av en 3d-skrivare.
Det nystartade Linköpingsföretaget använder små radiostyrda helikoptrar utrustade med kameror och olika typer av sensorer för att läsa in en 3d-modell av byggnader eller hela kvarter med en upplösning långt utöver den vi är vana att se i flygfoton eller olika karttjänster på nätet. – Ett flygplan tar bilder från 400 meters höjd och streetview-bilarna kan bara fånga en byggnad från gatuperspektivet, säger företagets grundare Ludvig Emgård.
Han beskriver hur företagets digitala modeller ger användaren samma perspektiv som en jätte med möjlighet att kika in över tak och på bakgårdar.
– Flygplanen kan inte heller se in under till exempel ett överhängande tak, säger han.
Ludvig Emgård har tidigare arbetat som produktchef på C3 Technologies, ett företag som utvecklade avancerade 3d-kartor. Företaget var en spinoff från Saab och köptes sommaren 2011 av Apple i en mycket hemlighetsfull affär.
Spotscale utvecklar inte själva drönarna på egen hand. I stället använder de teknik från ett annat Linköpingsföretag, Intuitive Aerial. Även kamerorna och sensorerna är kommersiellt tillgängliga produkter. Exalt vilken typ av sensorer företaget använder vill dock inte Ludvig Emgård berätta.
För att skapa en bra modell krävs en skicklig pilot, och Spotscale tar idag själva hand om att samla in datan som krävs för att bygga upp den digitala modellen. – Sedan skapar vi modellen och anpassar den efter hur den ska visas, säger Ludvig Emgård.
Vid sidan av 3d-utskrifter går det att få modellen digitalt och anpassat för till exempel en surfplatta. Spotscale arbetar också med svenska Goo Technologies för att skapa 3d-modeller anpassade direkt för webbläsaren.
Att få en 3d-utskriven modell av sitt eget hus är ingen billig historia och bara att skapa en den digitala 3d-modellen kostar från 30 000 kronor beroende på husets storlek. – Det är för de riktigt välbärgade säger Ludvig Emgård.
Men företagets mål är att modellerna ska användas i allt från planarbete vid stora byggprojekt till datorspel och i film. Enligt Ludvig Emgård passar tekniken bäst för enskilda byggnader eller kvarter efterssom arbetsinsatsen vid datainsamlingen växer exponentiellt med storleken på det område som ska täckas.
Företaget grundades i januari i år. Idag arbetar 9 personer med Spotscale. Fem med utveckling och fyra med försäljning. Företaget är till största delen privatfinansierat av grundarna.
Ett exempel på en digital 3D-modell finns på företagets webbsida.