Kroppsnära it

Kroppsnära it var redan under 2013 en stor snackis. Under 2014 tar det fart på riktigt. Ett exempel är att låta döva samtala i realtid med blinda. Det är möjligt om man på ena sidan använder Microsofts Kinect för geststyrning- och läsning, för omvandling till naturligt språk, och på andra sidan utnyttjar gränssnitt för att läsa och skriva punktskrift. Den kroppsinbyggda- och förstärkta tekniken slår igenom i allt från transportväsende till sjuk- och hälsovård och utbildning. 

Html5

Vi har hört det förut, att html5 ska ta över för mjukvaruutveckling. Trots vissa tillfälliga motgångar, till exempel prestandaproblem, så är det också ditåt trenden pekar. Ett bevis för det är inte minst att språket Javascript, som ofta är en viktig del av html5-lösningar, blir allt populärare. Nästa riktigt stora genombrott för html5 lär bli som teknik för att skapa mobilappar. Mycket talar för att det genombrottet kommer under 2014.

Ipv6

Övergången till den nya adresslösningen för internet har inte gått så fort som många har trott, men den är på gång. Skiftet är oundvikligt på sikt, eftersom den äldre typen av adresser helt enkelt tar slut. Allt fler inser nu att en satsning på ipv6 är nödvändig och börjar därför undersöka hur adressbytet ska gå till och vilka konsekvenser det medför. Förhoppningsvis kommer slutanvändarna inte att märka så mycket av det hela.

Mjukvarudefinierat ... ja, allting

Nätverk, lagring, samt hela datacenter. Olika typer av it-lösningar baseras allt mer på smart mjukvara i stället för specialiserad hårdvara. Utvecklingen är logisk i tider då flexibilitet och snabba driftsstarter blir allt viktigare. Förhoppningsvis kommer de ledande leverantörerna att samlas kring gemensamma standarder, så att deras komponenter blir utbytbara. Men det är långt ifrån säkert.

Smartare publikt beslutsstöd

Många är de som har hittat en vän i Google Analytics för att analysera sina sajter. Men i takt med att användningen ökar så tilltar också missnöjet över hur krångligt det, och andra liknande verktyg, är att använda. Att erbjuda lättanvända publika beslutsstödsverktyg blir en garanterat ett viktigt konkurrensmedel under 2014. Det räcker inte längre med att bara göra data tillgängliga.

Mobilbetalningar

Den fysiska plånboken, fylld med plastkort, är på väg bort. 2014 ser ut att bli året då mobilbetalningarna slår igenom på allvar, mycket tack vare att plastkortsjättarna Mastercard och Visa lanserar varsin tjänst. Konceptet går ut på att man kan bära omkring på en digital plånbok i sin mobiltelefon, som man tar upp och använder när man betalar i kassan. Tjänsterna som finns och är på väg ut på marknaden använder sig antingen av klisterlappar med qr-koder som man fotar i kassan, eller sändare med så kallad nfc-teknik som skickar informationen mellan mobiltelefonen och kassan. Mobillösningarna kan även hantera kvitton och rabatterbjudanden, någon som aktörerna hoppas ska locka till en snabb övergång.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning