Det har blivit ett ställningskrig mellan operatörer och tv-intressen, Teracom inte minst, konstaterar Gunnar Hökmark.
Foto: Kristina Sahlén.
Moderaternas man i EU-parlamentet, Gunnar Hökmark, tycker att Sverige ska visa vägen i frågan och ta ett snabbt beslut om att slänga ut Teracoms tv-distribution från de superattraktiva 700 Mhz-frekvenser som idag är öronmärkta för marksänd digital tv.
– Jag tror att det här kan genomföras rätt snabbt. Sveriges framtid är inte avhängig av att tv-bolagen ligger kvar på samma frekvenser som idag. Inte tv-tittandet heller.
TV-tittandet kommer tvärtom att må väl av att 700-bandet istället utvecklas för mobil kommunikation, eftersom en så stor del av tittandet idag går via
Play-funktioner, säger Gunnar Hökmark med sin välkänt skånska accent när Computer Sweden träffar honom på ett kafé på Östermalm i Stockholm.
Men politiskt är den framtida användningen av de svenska digital tv-frekvenserna en enormt känslig fråga. Teracoms tillstånd att använda 700 MHz-frekvenserna går ut redan 2015. Då kräver mobiloperatörerna att få ta över frekvenserna för att ha en chans att i framtiden klara av att hantera den explosiva ökningen av mobildata.
"Jag tycker att det vore väldigt tragiskt om Sverige offrade möjligheten att bli en ledande it-ekonomi, på grund av att vi måste ha kvar en krympande del marksänd tv på samma frekvenser som för 30 år sedan."
Bakom kulisserna kämpar samtidigt SVT, TV4, Teracom och andra tv-aktörer med näbbar och klor för att inte bli av med det sista frekvensområdet som är öronmärkt för marksänd tv. Visserligen minskar tv-tittandet via marknätet snabbt. Men fortfarande använder runt 20 procent av hushållen marknätet när de tittar på tv. Att bli fråntagna frekvenserna vore en förnedring, för statligt ägda Teracoms del kanske till och med en dödskyss.
Hittills har Gunnar Hökmarks alliansvänner i regeringen valt att tassa försiktigt fram i den superkontroversiella frågan och noga undvikit att visa korten.
Sett mot den politiska bakgrunden är Gunnar Hökmarks stenhårda ställningstagande för mobilutveckling och mot tv-aktörernas intressen närmast som att släppa loss en Vuvuzela-trumpet i en tyst tågvagn. Extra pikant blir det när man betänker att Gunnar Hökmark fram till för några år sedan dessutom satt i styrelsen för public service-bolagens gemensamma förvaltningsstiftelse.
– Det har blivit ett ställningskrig mellan operatörer och tv-intressen, Teracom inte minst, konstaterar han. Men jag tycker att det vore väldigt tragiskt om Sverige offrade möjligheten att bli en ledande it-ekonomi, på grund av att vi måste ha kvar en krympande del marksänd tv på samma frekvenser som för 30 år sedan.
Hur är stämningarna i ditt eget parti i den här frågan?
– Jag brukar aldrig bedöma sådant.
Men någon typ av bild har du väl?
– Som sagt, jag gör inga bedömningar. Men jag tror att det den frågan är väldigt viktig för Sverige som ledande it-land. Väldigt viktig. Men för tv-tittare i Sverige är det egalt om programmen sänds från 700 MHz-bandet eller andra frekvensband.
"Om vi här i Europa kan säga att vi under de närmaste tjugo åren kommer att ha världens högsta kapacitet och hastighet för mobil kommunikation, då kommer det att attrahera utveckling och tillväxt."