Det är Gartner som räknat på hur de olika operativsystemen kommer att stå sig försäljningsmässigt under året. Leveranserna av pc, plattor och mobiler av alla sorter kommer att öka med 7,6 procent till 2,46 miljarder enheter under året, och det är surfplattorna och mobilerna som är dragloken.

Googles Android är och kommer fortsätta vara det mest populära operativsystemet med god marginal, mycket tack vare att billiga smartmobiler blir allt mer populära. Det segmentet gör att Android-leveranserna för första gången passerar en miljard under ett år. 1,1 miljarder enheter räknar Gartner med kommer levereras. År 2017 kommer mer än 75 procent av Android-försäljningen ske på tillväxtmarknader som Kina och Indien.

Hittills har Android inte haft några större framgångar utanför surfplatte- och mobilsegmentet. Men Ranjit Atwal, analytiker på Gartner, säger till IDG News att när konsumenterna lärt känna operativsystemet ger det draghjälp till tillverkare som Lenovo och HP som börjat sälja pc med Android. Samtidigt visar den pågående CES-mässan att Androids popularitet nu spiller över på allt från smarta tv till bilar.

Även antalet skeppade enheter med Apples olika operativsystem och Windows ökar, enligt Gartner. För Apple med hela 29 procent, att jämföra med Android som ökar med 26,5 procent. Antalet skeppade Windows-enheter ökar med 10 procent.

För Microsoft innebär det en rejäl vändning. 359,9 miljoner enheter med Windows spås levereras i år, jämfört med med 328 miljoner i fjol och 346,3 miljoner 2012. Enligt Ranjit Atwal på Gartner sker tillväxten tack vare att pc-försäljningens ras saktar ner samtidigt som allt fler väljer smarttelefoner med Windows Phone. Däremot går försäljningen av Windows Phone-enheter trögare än många analytiker trott, även om Nokia de senaste kvartalen börjat sälja allt fler Windows Phone-mobiler.

Att Apples produkter har fortsatt stark lyskraft visas inte minst av den siffra över app-försäljning som företaget presenterade på tisdagen. Företagets kunder la över 10 miljarder dollar på App Store under 2013, varav över 1 miljard dollar under december. Kunderna laddade ner nära tre miljarder appar i december, vilket gör månaden till den mest framgångsrika hittills. Ett skäl till rekordmånaden är enligt Apple lanseringen av IOS 7 som satte ny fart på appköpandet.