Betaltjänsten Trustly tar hand om Groupons direktbetalning via bank i Sverige och Spanien. Avtalet är Trustlys största inom e-handelssektorn och företagets COO Carl-Henrik Somp ser det som extra viktigt att det handlar om ett globalt företag med verksamhet i många länder.

– Det är positivt att de är globala för det är precis där vår betaltjänst passar in som bäst, säger han.

Idag finns Trustlys teknik för banker i Sverige, Finland, Danmark och Spanien. Fördelen för Groupon och andra kunder är enligt Carl-Henrik Somp att de bara behöver bygga in stöd för Trustlys teknik och inte för flera enskilda bankers runt om i Europa.

Hur mycket avtalet med Groupon är värt i pengar kan Carl-Henrik Somp inte berätta.

– Vi har en del andra större internationella kunder och erfarenheten säger att det tar ett tag innan slutkunderna kommer igång och hittar tjänsten, men när de väl gjort det så fortsätter de, säger han.

Tidigare har Trustlys sätt att genomföra betalningar kritiserats av bland annat bankerna för att inte vara lika säkert som bankernas egna lösningar. Den kritiken avfärdar Carl-Henrik Somp som ett sätt för bankerna att slippa konkurrens från nya aktörer.

– Ny teknik ses inte alltid positivt av redan starka aktörer, vi är lika säkra som bankernas egna lösningar, säger han.

Fakta

Företaget grundades 2008 och arbetar med en teknik för direktbetalningar mellan bankkonton som fungerar som ett skal ovanpå bankernas internettjänster. I Sverige fungerar den tillsammans med Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB, Danske Bank, Skandiabanken och Länsförsäkringar Bank.

Företagets största konkurrent på den europeiska marknaden är tyska Sofort som nyligen köptes upp av Klarna, enligt uppgifter i SVD för en summa av 1,4 miljarder kronor.