En designpraxis som innebär att arbetet med att ta fram och distribuera körbara versioner av system automatiseras. Det innebär till exempel att nya moduler i ett system integreras kontinuerligt, i stället för att integrationen sker när modulerna anses vara färdiga.
Bild: Wikipedia
2/8Devops.
En metod som framhäver samarbete mellan utvecklare och driftspersonal. Slutmålet är att göra det enklare att snabbt skapa och införa mjukvara. På vägen dit är tanken bland annat att problem som visar sig när mjukvaran tas i drift ska minimeras.
Bild: readwrite.com
3/8Kanban.
Kanban beskrivs ibland som en lättviktsversion av den populära agila metoden Scrum. Bland huvudpunkterna märks att visualisera arbetsflödet och att se över resursanvändning i projekt. En tavla som beskriver det pågående arbetet är ett kännetecken för Kanban.
Bild: ketiljensen.wordpress.com
4/8Lean software development.
Ett synsätt som har sina rötter i Toyotas bilproduktion. Buntas ibland ihop med Scrum och Kanban. Ett av nyckelbegreppen är eliminera onödiga saker i projekt, ”eliminate waste”. Sena beslut och snabba leveranser är andra viktiga principer.
Bild: Bertel Schmitt
5/8Context-aware programming.
Handlar mycket om att utnyttja information om i vilket sammanhang en mjukvara används, för att designa mjukvaran. Typexemplet är att bara ladda ner information om närmaste busshållplats till en mobilapp som visar tidtabeller.
Bild:Vitaly Volkov
6/8
Cqrs.
Cqrs står för command query responsibility segregation. Det är en princip som bygger på command query separation, cqs. Grundtanken är att skriva kod som ändrar data och kod för att hämta data på olika ställen i ett program.
Bild: Lars Danielsson
7/8Dci.
Dci (data, sammanhang och interaktion) beskrivs som ”en rollbaserad paradigm för att specificera objekt som samarbetar”. Det handlar om att dela in en mjukvara i olika perspektiv, som inbegriper olika egenskaper.
Bild: Trygve M. H. Reenskaug
8/8Boktips.
Det är ingen metod i sig, men boken ”Slack: Getting Past Burnout, Busywork and the Myth of Total Efficiency” av Tom DeMarco rekommenderas till den som driver utvecklingsprojekt.
Tack till Ola Bini, Patrik Löwendahl och Niclas Nilsson för förslag på metoder.