Prylarna översvämmar internet. Enligt Ciscos affärsenhet Internet Business Solutions Group fanns det 12,5 miljarder uppkopplade apparater 2010. Antalet fördubblas till 25 miljarder nästa år.

Amerikanska tidningen CSO har identifierat fem områden där sakernas internet skapar nya risker i år. Säkerhetsansvariga som är medvetna om hoten och skadan de kan medföra kan också förbereda sig i tid.

Trådlösa nätverk i bilar

Ford och GM erbjuder trådlösa nätverk i bilar för att koppla upp smarttelefoner, plattor och andra apparater. Här uppstår samma problem som i andra trådlösa nätverk. Saknas det brandväggar är nätverken vidöppna för intrång. När trådlös nätverk används för att diskutera affärer så måste de vara väl skyddade. Bilnätverken bör alltså behandlas som vanliga trådlösa nätverk. Därför måste it- och säkerhetschefer i företag där cheferna reser mycket införa särskilda åtgärdsplaner och rutiner för att hantera säkerheten, både i chefernas och medarbetarnas företagsapparater och i de nätverk som dessa tillåts koppla upp sig emot.

Hälsoprylar och mobila sjukvårdsprodukter

Allt fler anställda får medicinsk behandling med hjälp av bärbar it. Antalet bärbara apparater ökar från 42 miljoner 2013 till 171 miljoner 2018, spår analysföretaget ABI. Hackarna ger sig på alla typer av prylar, från sjukvårds- och hälsoappar. Traditionella inbäddade system är ofta svårare att komma åt än traditionella it-prylar, men kan hackas genom sitt operativsystem, exempelvis Windows, Android eller IOS. Flera skadliga mjukvaror och virus är att vänta.

Bärbara och kroppsnära prylar

Bärbara prylar i form av klockor, glasögon och annat ökar kraftigt. Google Glass är känsliga för attacker genom att de är anslutna till internet. Få av dessa prylar har någon säkerhet inbyggd, annat än den som följer med operativsystemet. Den som hackar sig in får en guldgruva av information, om användaren är den rätta. Därför måste alla företag utforma regler för sådana bärbara prylar. Eftersom Google Glass i praktiken är en mobiltelefon ges möjlighet att stjäla eller avlyssna allt från samtal till videoinspelningar, sms och andra datautbyten som är av intresse för hackare och cyberkriminella.

Övervakningssystem för handel och industri

Apparaterna tar över både i detaljhandeln och i industrin, med olika typer av överföringsapparater och mätprylar för att hålla koll på allt från lager till logistik i butikskedjor och industriella processer. Alla sådana system bygger på identifikation, informationsinsamling, fjärrstyrning och annan teknik som kan göra stor skada i fel händer. Ett exempel där säkerheten kan fallera är 3g-apparater som utnyttjar gps-navigering. Hackare som vill komma åt företag kan genom att hacka övervakningssystemen påverka allt från leveranser till priser på olika varor genom att de kan ställa om olika parametrar i distributions- och industrisystem.

Drönare och obemannade farkoster

Flera företag, exempelvis Amazon, är på gång att ta fram teknik för drönare. Obemannade farkoster används av allt fler myndigheter. Om några år kommer både stora flygplansliknande farkoster och mindre, privata och företagsägda obemannade fordon att flyga runt. De flesta innehåller teknik för att spionera på och lyssna av omgivningen på ett helt annat sätt än vad som är möjligt med exempelvis Googles fotograferande gatubilar.