Tre procent kommer de amerikanska it-lönerna att öka med i snitt under 2014, enligt analysföretaget Computer Economics prognos i rapporten 2014 IT Salary Report.

Kristian Sundberg, vd på analysföretaget Eastbrook, tror att vi kommer få se en liknande ökning av de svenska it-lönerna under det kommande året.

– Tre procent är en rimlig nivå i Sverige också. Med en globaliserad värld så agerar svenska och amerikanska företag i viss mån på samma marknad, och det är är troligt att resten av västvärlden kommer ha en liknande utveckling som den i USA, säger Kristian Sundberg.

De tjänster som kan förvänta sig en ökning större än genomsnittet är de med kompetens som innefattar både it och affärsförståelse, till exempel it-arkitekter och projektledare. Även specialister så som testare, databasspecialister och personer med säkerhetskompetens kan förvänta sig mer pengar i plånboken då det råder underskott på personer med expertkompetens.

Eastbrook genomför varje år Rekryteringsbarometern och resultatet från den senaste undersökningen, som gjordes i december förra året, pekar på att efterfrågan på it-personal nu ökar igen efter att ha mattats av under några år.


Klicka på bilden för större version!

– När det gäller it-kompetens generellt så håller efterfrågan på att öka, och en ökad efterfrågan driver på lönerna. Sedan är också den långsiktiga trenden att efterfrågan på it-kompetens växer inom alla branscher, då vi ser att alla typer av tjänster och företag kräver mer och mer it-kompetens, säger Kristian Sundberg.