Diskussionstrådar på Flashback och diverse bitcoin-sajter kokar över av olika teorier kring vad som egentligen hänt i Kapiton. Här är det aktuella faktaläget kring några av teorierna:

Teori 1: 
Kapiton har verkligen drabbats av svårartade tekniska problem. Ägaren har gjort sig oanträffbar för att kunna lägga ner all sin kraft på att lösa problemen
.
Faktaläge: 
Motsägs till viss del av att ägaren inte sedan 8 december informerat kunderna på sajten om vad som händer. Detta trots flera polisanmälningar och larm från mängder av kunder vars pengar försvunnit.

Teori 2: 
Mannen bakom växlingssajten har tagit kundernas pengar och gått under jorden.

Faktaläge: 
Motsägs till stor del av att det fortfarande pågår viss handel, om än på mycket låg nivå på Kapiton-sajten, enligt Bitcoinchart.com. Det finns också uppgifter om kunder som fått tillbaka sina pengar från Kapiton så sent som i slutet av december.

Teori 3: 
Kapitons ägare är ute ur bilden. Någon annan har tagit kontrollen och håller just nu på att plocka åt sig kundernas pengar.

Faktaläge: 
Motsägs av att kunder faktiskt tillbaka pengar efter att Kapitons ägare slutade kommunicera med kunderna på sajten.

Teori 4: 
Kapiton kan inte självt göra något åt de tekniska problemen eftersom de använder en bitcoinväxlingsplattform som utvecklats och även driftas av det kandensiska företaget Bex.io.

Faktaläge: 
Kapiton namn förekommer faktiskt i ett intäktsdelningsexempel på Bex.io:s sajt. Med vd:n Jesse Heaslip tillbakavisar bestämt att Bex.io – vare sig idag eller tidigare – haft någon som helst kontakt med Kapiton. Att Kapitons namn använts på sajten förklarar han med att det slumpmässigt hämtats från lista över Bitcoin-växlingsajter på Bitcoinchart.com.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

6 november:
Första meddelandet på Kapitionsajten om tekniska problem.

17 november:
Meddelande på att Kapitonsajten att de tekniska problemen fortsätter och att en mjukvaruuppdatering ska genomföras.

28 november:
Ett personligt men något förvirrat brev från ägaren dyker upp på Kapiton-sajten. Han beklagar de tekniska problemen, som han uppger orsakats av en hårddiskkrasch. Men han skriver också om intrångsförsök. Kunderna utlovas att sajten ska vara igång som vanligt igen 7-8 december.

1 december:
De första anmälningarna mot Kapiton från kunder som inte får ut sina pengar dyker upp hos Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, och Polisen.

8 december:
Sista meddelandet från Kapiton-ägaren till kunderna läggs ut på sajten. Fortsatt tekniska problem, men sajten utlovas rulla på normalt inom 48 timmar.

9 december:
All valutaväxling på Kapiton-sajten upphör, enligt Bitcoinchart.com handelsstatistik.

22 december:
Efter två veckor helt utan handel vaknar växlingsverksamheten på Kapiton plötsligt till liv igen. Bitcoins till ett värde av drygt en miljon kronor växlas denna dag över till kronor, enligt Bitcoinchart.com.

23 dec-15 jan:
Sporadisk valutaväxling för mycket låga värden sker av och till på Kapitonsajten från 23 december till idag. Oftast handlar det bara om någon enstaka Bitcoin. Fortfarande ingen ny information till kunderna.