Kamerorna kan se allt
En promenad utmed huvudgatan Linthorpe Road vittnar om en närmast klinisk renlighet. Inte en enda fimp eller godispapper finns på marken. Orsaken är ett ganska säreget fenomen: i Middlesbrough kan kamerorna tala. Därmed har den nordengelska staden gått längre än de flesta när det gäller övervakning av det offentliga rummet. Totalt i stadens centrum finns det 177 övervakningskameror vilket kanske inte låter som mycket för en stad på samma storlek som Uppsala. Men från deras placering i stadens långhalsade gatubelysningsstolpar är dessa högteknologiska kameror i stånd till att zooma in på ansiktsdetaljer från 100 meters avstånd.

– I Middlesbrough finns inga blinda vinklar, vi kan se allt, säger kommunens säkerhetschef David Brierley i det kontrollrum där det alla dygnets timmer sitter minst tre operatörer och håller koll på stadslivet via 35 skärmar.

Medan operatörerna koncentrerar sig på övervakningen berättar David Brierley hur Middlesbrough för sju år sedan tog steget i en helt ny riktning. Den gamla industristaden hade då ett betydande problem med att invånarna dumpade avfall på gatorna. Därför beslutade kommunen att förse en handfull av övervakningskamerorna med högtalare så man kunde tillrättavisa odågorna. I dagsläget finns det 21 så kallade talande kameror i övervakningssystemet.

– Det är ett sätt att kunna påverka befolkningens beteende. Tidigare lades stora resurser på att skicka ut sopmaskiner varje morgon för att göra rent. Nu kan vi i stället gripa in redan under eller till och med före det att griserierna börjar, förklarar säkerhetschefen.

Under 2010 visade en kommunal undersökning att 76 procent av Middlesbroughs 140 000 invånare var positiva till konceptet.
Vi får med egna ögon ett tydligt exempel på att lokalbefolkningen är medvetna om de talande kamerorna när David Brierley demonstrerar systemets verkningar nere på gågatan. Han slänger gårdagens exemplar av regionaltidningen Evening Gazette på gatan men innan operatören uppe i kontrollrummet hinner att påtala förseelsen lägger sig en äldre förbipasserande i händelseutvecklingen.

– Du får nog se till att plocka upp den igen annars får du en reprimand, säger mannen och går vidare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Middlesbrough ligger i nordösta England och har 140 000 invånare.
21 av stadens 177 övervakningskameror har högtalare som kan höras på 50 meters håll. Allt styrs från ett kontrollrum där minst tre operatörer övervakar allt som händer dygnet runt.
De talande kamerorna används i genomsnitt tre gånger per dag, oftast runt helger och nätter.
Före 2006 körde sex sopbilar runt i staden varje dag, en tjänst som nu helt kunnat tas bort.
Övervakningssystemet kostade cirka 20 miljoner kronor att få på plats medan den årliga driften uppgår till drygt fem miljoner kronor.