Misshandeln stoppades av kamerarösten
Vad beror det då på att operatörerna fortsätter att slå på mikrofonerna drygt 100 gånger per månad, i genomsnitt tre gånger var dag, trots att avfallsproblemet tycks vara löst?

Kritikerna menar att det numera främst handlar om maktdemonstrationer. En av dessa är den 16-årige gymnasieeleven Michael Fur.

– Jag känner några som fått utskällningar via kamerorna för att de kastat en snöboll eller hoppat i fontänen för att fira sin examen, säger han.

För ett par veckor sedan uppmanade den talande kameran Michael Fur och hans fem klasskompisar att ”se till att förflytta sig” efter att de suttit en timme på en öppen plats för att njuta av den sällsynta solen.

– Vi tittade oförstående upp på kameran och det värsta var att vi inte kunde fråga varför vi plötsligt inte fick sitta där. Det kändes orättvist och provocerade eftersom vi inte hade förstört något eller satt och drack. Vi måste bara lyda, säger Michael Fur som hellre skulle vilja se flera poliser på gatorna.

Ursprungstanken var att de talande kamerorna skulle komma till rätta med nedskräpningen men i dag används de även för att hindra våldshandlingar och hänsynslöst beteende. Sådant är ofta förekommande i Middlesbrough som länge varit en av Englands fattigaste och mest kriminellt drabbade städer. I kontrollrummet visar David Brierley en nytagen videoinspelning från pubben Last Orders nära tågstationen. Två medelålders män angriper plötsligt en tredje med sparkar och slag men när den talande kameran lägger sig i slagsmålet flyr de platsen. De kommer dock inte så långt innan de grips av polisen. Operatören i kontrollrummet har följt våldsmännens flykt via kamerorna och guidat poliserna till gömstället på andra sidan spåren.

Nu pågår en utbyggnad av övervakningssystemet till flera av Middlesbroughs förstäder och satsningen har dessutom kopierats av andra brittiska städer. Den som spelat en viktig roll i pionjärsatsningen på området är stadens borgmästare sedan elva år. Han heter Ray Mallon och fick som dåvarande polismästare i distriktet öknamnet Robocop för sin extrema nolltolerans. Den inställningen tog han med sig in i stadshuset där han introducerade de talande kamerorna.

– När vi har kameror överallt flyttas inte ogärningarna till nästa gathörn utan förpassas helt ur staden, säger Ray Mallon med fast röst.

Enligt det brittiska inrikesdepartementet låg dock Middlesbrough fortfarande 2011 högt på listan över städer med högst kriminalitet. Men på huvudgatan Linthorpe Road i centrum upprepar många argumentet om att den omfattande övervakningen i varje fall har gett högre trygghet.

– De talande kamerorna har en befriande effekt, säger den 51-årige receptionisten Janette Wong.

– Jag har ofta varit nervös för att färdas här i min egen hemstad men om det sker något är det skönt att ”Guds röst” kan höras från ovan och tillrättavisa folk, säger hon.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Middlesbrough ligger i nordösta England och har 140 000 invånare.
21 av stadens 177 övervakningskameror har högtalare som kan höras på 50 meters håll. Allt styrs från ett kontrollrum där minst tre operatörer övervakar allt som händer dygnet runt.
De talande kamerorna används i genomsnitt tre gånger per dag, oftast runt helger och nätter.
Före 2006 körde sex sopbilar runt i staden varje dag, en tjänst som nu helt kunnat tas bort.
Övervakningssystemet kostade cirka 20 miljoner kronor att få på plats medan den årliga driften uppgår till drygt fem miljoner kronor.