Jag har laddat upp drygt 65 000 bilder på fotosajten Flickr de senaste 10 åren. Det ger i snitt 17 bilder varje dag, eller ungefär en bild varje vaken timma. De flesta skulle nog anse det som ganska flitigt fotograferande, men det är ingenting i jämförelse med fotospåret jag lämnat under min vecka med Narrative Clip.

Under sju dagar har jag med flitigt användande av livsloggaren fått ihop drygt 10 000 bilder. Den lilla kameran tar två bilder varje minut. Bilderna lagras på ett internt minne och allt laddas sedan upp via en dator till en molntjänst och presenteras i en app i min mobil.

Läs även: Miljonregn över kameraentreprenörer

Clip är framtagen av det svenska företaget Narrative och stor ungefär som en halv tändsticksask. Den väger nästan ingenting (20 gram) och tanken är att det ska fästas på kläderna och dokumentera bärarens dag. Kameran tar bilder kontinuerligt och lagrar samtidigt gps-information om var bilden är tagen. 


Klicka på bilden för att se den i större version.

Vårt testexemplar anländer fint förpackad i en kartong tillsammans med en liten usb-sladd. Sladden används både för att ladda kamerans batteri och för att tömma den på bilder. Användarmönstret för Clip är till en början lite komplicerat. Kameran i sig är visserligen föredömligt enkel utan knappar eller inställningsmöjligheter över huvud taget. Den börjar helt enkelt fotografera när den hamnar i upprätt läge eller sätts fast på kläderna. För att se av bilderna måste kameran kopplas till en dator och bilderna laddas upp till Narratives molntjänst. Bilderna hamnar sedan sorterade i "händelser" i en app i din telefon.

Att Narrative valt att inte ha en direkt koppling mellan mobilen och kameran är förståeligt. En dags bärande av kameran resulterar lätt i en till en och en halv gigabyte med bilder. En mängd som lätt skulle knäcka både kamerans batteri och användarens mobildataräkning om det skulle laddas upp direkt. Men det hindrar inte att det känns både ovant och bökigt med en pryl som måste anslutas till en pc för att fungera.

För den som vill går det att undvika molntjänsten och i stället låta bilderna stanna på den egna hårddisken. Det är dock inte en särskilt praktisk lösning. För det första fyller alla bilder snabbt disken, men kanske viktigare är appen i telefonen hjälper dig att sortera fram intressanta bilder ur flödet. Det behövs.

Majoriteten av alla bilder som fångas av Narrative Clip blir dåliga som bilder betraktat. Det är egentligen inte överraskande med en kamera som tar bilder utan att någon pekat den i rätt riktning. För mig är en stor del av bilderna tagna rakt upp i taket, in i en jacka eller med bara mitt tangentbord och en bit av min dator i blickfånget. Av de 10 000 bilderna på min hårddisk är det kanske en promille som är värt något som bild betraktat.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Kameran tar två bilder i minuten med en upplösning av fem megapixlar. Narrative Clip har också en accelerometer för att se till att fotona hamnar åt rätt håll oberoende av hur den fästs på kläderna.

Det inbyggda batteriet räcker i upp till två dagar och kameran har ett inbyggt minne på 8 gigabyte.

Priset för kameran och ett års lagring av bilder i molntjänsten är 279 dollar eller ungefär 2 000 kronor.

Narrative gick tidigare gick under namnet Memoto och företaget fick mycket uppmärksamhet för sin lyckade Kickstarterkampanj i slutet av 2012. Nu har företaget tvingats byta namn (Motorola ansåg att Memoto var för likt företagets Hello Moto) och de första kamerorna börjat hitta ut till kunderna.