Snart lanseras Lexbase – en tjänst där samtliga svenska domar görs tillgängliga för alla som vill betala för det. Du kan söka på namn, adress, brott, ålder, område och få ut namn och personnummer på människor dömda för brott eller inblandade i olika tvistemål. Till det kopplas en karttjänst där man exempelvis kan se vilka i dina kvarter som har dömts för våldtäkt, inbrott eller misshandel. Domarna ligger kvar sökbara i fem år efter domslutet.

Det är lätt att förfäras över tjänster som Lexbase. Den självklara invändningen är förstås att en dömd person faktiskt har sonat sitt straff när han eller hon har betalat sina böter eller avtjänat tiden i fängelse.

Offentlighetsprincipen var inte tänkt att användas för att göda skrämselkartor med dömda personer i din omgivning eller höja priset på hus i områden med få villainbrott.

Liknande tjänster, eller upplysningar i amerikanska delstater om var sexualförbrytare bor, har till och med lett till mord – på dömda personers grannar eller vänner när hämndlystna människor har försökt att ta lagen i egna händer och ge sig på en dömd sexualbrottsling.

Det är min moraliska ståndpunkt att Lexbase inte är bra, men det kanske inte spelar så stor roll. Med utgivningsbevis, enkla tillgängliga data och nyfikna människor blir Lexbase bara en förlängning av vad internet handlar om. Att göra data tillgängliga för alla.

Även om tjänsten inte är prövad rättsligt talar en del för att svensk lagstiftning tillåter sådana här typer av tjänster. Via Ratsit kan du för 22 kronor få reda på vad grannen tjänar och om hon eller han har några betalningsanmärkningar. Så varför skulle ingen försöka sig på att tillgängliggöra domar på ett liknande sätt?

Läs även: "Ratsit bryter mot lagen"

Oavsett vad man tycker om det hela är en sak säker: Den här tjänsten kommer att orsaka rabalder. Mycket talar för att drabbade drar sig för att driva ett förtalsmål, den som är dömd för ett brott vill knappast dra upp sitt förflutna i massmedialt uppmärksammade rättegångar. Och vår acceptans för vad som är kränkande hantering av privat information verkar förändras. Debatten om Ratsits existensberättigande var stark för några år sedan. Av den hörs inte ett pip i dag.

Så blir det nog med Lexbase också.

Dessutom ...

... börjar verkligheten se ut som vi sagt i flera år nu: Allt fler it-beslut tas utanför it-avdelningen.