(CS/London)

Skol-it-mässan Bett i London har dragit igång. Mässan fyller 30 år men hade från början bara brittiskt fokus. I dag drar den 40 000 besökare från hela världen – enligt uppgift finns över 100 länder representerade. Inte minst svenskar, det hörs när man rör sig på mässan. Förra året ska 4 000 svenskar ha besökt konferensen och det finns uppgifter om att de ska ha varit den näst största besökargruppen efter britterna själva för två tre år sedan.

Ett tydligt tecken på den svenska närvaron är också Scandinavia@Bett som går som ett parallellt spår under fredagen. Det anordnas av stiftelsen Datorn i Utbildningen och norska Senter for IKT i utdanningen i samarbete med Bett. Även i dag, torsdag, görs ett antal seminarier anordnade av Datorn i Utbildningen särskilt riktade mot den svenska publiken,

På mässgolvet trängs nära 700 utställarne. Och ett tydligt tecken på att det här är ett område som växer och utvecklas är att alla de stora it-leverantörerna är på plats – Microsoft, Google, HP, Dell, Acer, Lenovo, Intel och många fler. Alla vill vara med och få sin del av kakan. IBM och Apple tillhör de få stora som inte är på plats.

Läs också: Nu fylls skolan med appar.

Moln, mobilitet och big data snurrar runt i luften vid sidan av pedagogiska metoder som flipped classroom.

Här märks också att det inte bara är i Sverige som skola och utbildning hamnat högt på dagordningen. Pisaundersökningen skakade om oss och vi letar nu lösningar åt alla håll och kanter. Men när EU-kommissionären Xavier Prats Monné talar här på Bett pekar han ut tekniken som lösningen. I ett inledningsanförande jämför han läget i slutet av 1800-talet när ett antal stadsplanerare från hela världen hade konferens i New York och gav upp i förtid för att de såg problemen som olösliga. De kunde inte lösa det stora problemet med alla hästar i städerna.

– Tio år senare var problemet löst. Tekniken hade ersatt hästarna, Och det är där vi är inom utbildning – det är en dramatisk förändring på gång, säger han.

Fakta

Första Bett anordnades 1985 och hette i början British Educational Training and Technology Show . Sedan dess har konferensen fått en mer internationell inriktning och i dag lockar den 40 000 besökare från över fyrtio olika länder. Den äger rum på Excel Centre i London.