I slutet av förra veckan stod det klart att det blev konsultjätten CGI som vann Trafikverkets storskaliga co-sourcingavtal, värt 1,3 miljarder kronor under en avtalsperiod på fyra år. I dag kan Computer Sweden avslöja en ny detalj i jätteavtalet: CGI ebjuder i vinnaranbudet juniorkonsulter för 1 krona per timme.

– Ja, jag kan verifiera den uppgiften, säger Trafikverkets it-direktör Mathias Persson.

Läs även: Miljardkontrakt till CGI

Att enkronaskonsulter ingår i avtalet får CGI:s konkurrenter att gå i taket. Men både CGI och Trafikverket försäkrar att det denna gång handlar inte om den taktiska underprissättning som i de it-konsultupphandlingar Computer Sweden granskat i artikelserien Upphandlingsidiotin.

Prissättningen ingår istället som en av flera komponenter i ett storskaligt trainee-program för juniorkonsulter som finns med som en av de viktiga delarna i CGI:s vinnaranbud.

– Vi har erbjudit Trafikverket ett trainee-program som omfattar juniorkonsulter och som syftar till att bygga deras kompetens och göra dem till fullfjädrade it-människor. Eftersom det av tradition är svårt att sälja juniora konsulter till kunderna har vi utvecklat det här upplägget, som vi redan kör med andra kunder på den privata sidan, säger Bengt-Göran Kangas, ansvarig för offentlig sektor på CGI Sverige.

Trafikverkets it-direktör Mathias Persson uppger att CGI:s prissättning av juniorkonsulter inte heller blev utslagsgivande för utgången av jätteupphandlingen.

– Nej, på den punkten vill jag vara väldigt tydlig. Vi gjorde simuleringar kring detta som visade att de inte de här priserna inte var avgörande, säger han.
Han tillägger att det även förekom en del enkronasbud bland de andra anbuden i upphandlingen.

Mathias Persson säger att CGI:s trainee-erbjudande ska att ligga till grund för en gemensam satsning av CGI, Trafikverket och även Högskolan Dalana för att säkra framtida it-kompetensförsörjning i Borlänge, där Trafikverkets it-verksamhet har sitt huvudkontor.

– Trafikverket behöver verkligen säkerställa försörjningen på it-kompetens för att kunna anta de mycket stora systemutvecklingsutmaningar som vi står inför under de närmaste fem sex åren, säger Mathias Persson.

Trafikverkets utvärderingsrapport från upphandlingen visar att CGI vann en relativt komfortabel seger före tvåan Sogeti. I de priser som jämfördes i upphandlingen placerade sig CGI totalt sett nästan 22 procent lägre än Sogeti.

CGI:s prisnivå var mer hälften så låg som Cybercom och Nethouse, som placerade sig trea respektive fyra i upphandlingen – och bara en fjärdedel av prisnivån i IBMs anbud, som kom på femte och sista plats.

Fakta

Avsikten med Trafikverkets co-sourcingupphandling är att skaffa en huvudleverantör för it-konsulttjänster, i stället för att avropa olika konsulter till varje enskilt projekt.
– Men det finns ingen utveckling och innovation i ett sådant arbetssätt. Vi måste komma bort ifrån att avropa resurskonsulter på timbasis. Det finns ingen utveckling och innovation i ett sådant arbetssätt. Vi vill ha mer av funktionsåtaganden, förklarar Trafikverkets it-direktör Mathias Persson.
Inom ramen för avtalet med Trafikverket samarbetar CGI med ytterligare tre leverantörer – Knowit, Headlight och Altran.