Nyligen meddelade videosajten Vimeo att företaget släpper en ny standardspelare som är baserad på webbtekniken html 5. Det är bara ett tecken bland många på att den senaste versionen av webbspråket med tillhörande teknik, se faktaruta, vinner mark.

I fallet med video vinner html 5 på bekostnad av Adobes Flashteknik, men html 5 är en bred samling lösningar, för allt från formulärhantering till avancerad grafik. Finns det någon generell fördel med att använda html 5 i stället för konkurrerande teknik?

– Vi använder html 5 för bland annat grafik på våra sajter. Jämfört med Flash kan vi göra jobbet själva och slipper ta in konsulter. Det blir billigare och vi får bättre kontroll över utvecklingen när vi slipper ha externa kontakter. Dessutom är det roligare att arbeta med html 5, säger Fredrik Sewén, teknikchef på Mathem.

Hans förhoppning är att html 5 ska bli ännu mer användbart än i dag.

– Vi väntar och hoppas. Html 5 har ännu inte slagit igenom helt. Vi måste fortfarande använda andra lösningar, för att det ska fungera för besökare med gamla webbläsare.

Den kanske största drivkraften för html 5 är enligt Fredrik Sewén att det fungerar bra på mobiltelefoner. Vad gäller till exempel grafik så fungerar inte Flash på många mobiler, som Apples Iphone.

Även på Widespace som driver annonsnätverk för appar och mobilsajter används html 5.

– Det finns inte så många alternativ till att använda html 5. Vi kan göra i stort sätt alla våra annonslösningar med tekniken, säger Emelie Löfdahl, produktchef för annonsformat.

Fredrik Andersson som är lösningsarkitekt på Widespace är också positiv.

– Vi har gjort grafiska spel med Canvastekniken i html 5. Folk gillar sådant, säger han.

Sitoo som gör e-handelslösningar är ytterligare ett företag som tagit den nya tekniken till sig.

– Vi gör webbaserade molntjänster och det blir enklare att integrera dem om man använder html 5. Tekniken är väldigt central för oss, vi har gjort egna designverktyg för att jobba med den, säger Michael Meurlinger, teknikchef på Sitoo.

Även Michael Meurlinger nämner att Flash inte fungerar på Apples mobila enheter, som Iphone och Ipad, vilket gör att han inte tycker det finns något alternativ till html 5 för till exempel grafik.

– Även om man skapar appar specifikt för olika mobilplattformar så används ofta html 5 inne i apparna. Affärsmässigt finns det enorma fördelar med att använda webbteknik.

Fakta

Html 5 är i praktiken ett samlingsbegrepp för språket html för att definiera webbsidor, mallspråket css 3 för att effektivisera användningen av html och programmeringsspråket Javascript.