Att skriva en bok tar alltid längre tid än författaren hade tänkt sig. I synnerhet om det är den första.
– Det tog tre år, säger Daniel Akenine.
Hans debutbok, 11 gram sanning, kommer ut den 29 januari. När Daniel Akenine började skriva var uttryck som ”big data” och ”prediktiv analys” närmast okända.
– Först tänkte jag skriva en fackbok, berättar han. Men sedan tänkte jag att det skulle vara roligare att skriva en thriller.
Hur han hann med det är oklart. Daniel Akenine har två jobb på Microsoft (fast bara ett när han började på boken), familj och bisysslor så det räcker till.
Han var med och bildade föreningen Sveriges IT-arkitekter och deltog bland annat i ett och ett halvt års arbete med att reda ut vad en it-arkitekt egentligen gör.
Och han har hjälpt standardiseringsinstitutet SIS att göra en termordlista för molnet.
– Att cloud blir moln på svenska är inget problem, men hur översätter man ”computing”?
Dessutom anordnar han föredrag för Dataföreningen.
Hans bakgrund är oväntad. Daniel Akenine började sitt yrkesliv med epilepsiforskning.
Han höll i tekniken när forskare på Karolinska institutet undersökte vilka förändringar i hjärnans magnetfält som hör ihop med epilepsianfall.
– Försökspersonerna satt i ett rum med metertjocka väggar och hade på sig en supraledande mössa.
En supraledande mössa är nedkyld till en temperatur som får köldvågen just nu i Nordamerika att verka som rena tropikerna, men Daniel Akenine försäkrar att försökspersonerna inte behövde frysa om huvudet.
– Det handlar om extremt små variationer i hjärnans magnetfält, förklarar han, så avskärmningen var nödvändig.
Utrustningen, berättar Daniel Akenine, var så känslig att den gjorde utslag när ett tunnelbanetåg startade på T-Centralen i Stockholm, tre kilometer bort.
Medicinsk forskning verkade ändå inte vara en lovande framtid, för det är svårt att komma någonstans där om man inte är läkare.
Teknik- och säkerhetschef på Microsoft i Sverige.
Efternamnet uttalas ”akenin” och kommer från franska förfäder.
Utbildad på Lunds tekniska högskola. Arbetade på 1990-talet på Karolinska institutet, KI, med epilepsiforskning genom utforskning av hjärnans magnetfält. Under en tid var han it-chef på halvtid på Karolinska universitetssjukhuset (strax intill KI). Efter några liknande jobb anställdes han 2004 på Microsoft. Sedan 2013 är han också säkerhetsansvarig.
Har fru och två barn.