Open Compute Project bildades hösten 2011 och består både av hårdvaruleverantörer och operatörer som vill göra det enklare att hämta komponenter från flera olika håll och därmed kunna skräddarsy servrar efter sina behov.

Förra året började även Microsoft att satsa på servrar genom att hyra ut serverresurser inom ramen för molntjänsten Azure. Det är skälet till att man nu går in som aktiv deltagare i Open Compute Project. I den nya satsningen uppger Microsoft att man även ska göra källkoden till sina administrationsprogram tillgängliga för övriga deltagare i projektet.

Läs även: Så var invigningen av Facebooks datacenter i Luleå

På sin blogg skriver Microsofts molnchef Bill Laing att företagets servrar ligger i framkant på ett antal områden och därmed kan framstå som lysande exempel för andra. Han uppger att Microsoft i dagläget har en miljon servrar i sina datahallar. De ska exempelvis dra 15 procent mindre ström och överlag ha 40 procent lägre pris jämfört med traditionella servrar.

– Microsofts specifikationer för molnservrar ligger till grund för servrar vi använder i datahallarna och vi hör till de få, förutom Facebook, som öppet går ut och redovisar specifikationer för våra servrar, uppger Bill Laing.

Förutom samarbetet med Open Compute Project uppger Microsoft även att man kommer att lägga in en högre växel på verksamheten inom Microsoft Open Technologies som har fokus på öppna standarder och öppen källkod. Bland de produkter som utvecklas här märks Chassis Manager, ett öppet programpaket som kan användas för att diagnostisera servrar samt kringutrustning som fläktar och strömförsörjning.

Fakta

Under tisdagen inleds konferensen Open Compute Summit i San Jose där Microsofts molnchef Bill Laing kommer att hålla öppningsanförande.
Open Compute Project drogs igång av Facebook i oktober 2011 i samarbete med ett 50-tal företag, exempelvis EMC, Hitachi, Intel och AMD.