Nederländska Interxion har under 2013 byggt ut sina datahallar i Akalla där det nu finns utrymme för 1 200 serverrack med upp till 42 servrar i varje.

​Nu i dagarna har Fortum installerat en av Sveriges största värmeväxlare som bygger på en princip där vattnet pumpas runt i ett slutet system där det först kyler servrarna och sedan går tillbaka via värmeväxlaren som varmvatten och går tillbaka till fjärrvärmenätet. Värmen räcker till 15 000 lägenheter.

Läs även: Östersjön kyler Interxions nya datahall

– Det som skiljer vår senaste expansion från tidigare är att den redan från start har byggts utifrån lösningen för fjärrkyla från Fortum, vilket nu gör att i vi nu kan bli ännu mer energieffektiva, säger Interxions marknadschef Mats Nilsson Hahne.

Interxion har under senare tid satsat allt mer på miljövänliga alternativ och kan numera erbjuda kunderna 100 procent grön el. Det kylsystem som används bygger delvis på att man använder så kallad frikyla under vinterhalvåret och därtill har infört ett system där man återanvänder vatten inpumpat från Östersjön tre gånger. Det nya kylsystemet innebär att Interxion har kunnat minska sina elkostnader med cirka sju miljoner kronor per år.