Nu öppnas enorma möjligheter för europeiska molnleverantörer. Med en NSA-chockad värld och cio:er som söker nya typer av leverantörer kan innovativa molnbolag gräva guld överallt utom i USA.

Affärsvärdet i att samla in, strukturera och förmedla personliga uppgifter är en multimiljardaffär. EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding hävdade i en debattartikel på Computer Swedens sajt förra veckan att affärsmöjligheterna riskerar att spolieras om bolagen och deras länders underrättelsetjänster inte hanterar personuppgifter på ett korrekt sätt.

Det har hon helt rätt i. Integritetsfrågan är en av de största debatterna som pågår just nu och den har inte bara ett moraliskt perspektiv. Här finns också ekonomiska vinnare och förlorare. På grund av hanteringen av personliga uppgifter och samröret med NSA riskerar amerikanska it-bolag att förlora upp till 180 miljarder dollar i försäljningsintäkter fram till 2016, uppger Forrester.

En annan tydlig trend är att cio:er vill köpa nya typer av bolag. Enligt Gartner räknar 70 procent av världens cio:er med att inom kort förändra relationen med sina leverantörer samtidigt som 46 procent av it-köparna vill arbeta med helt nya typer av leverantörer inom mobilitet, molnet, digital leverans, big data, beslutsstöd och sociala medier.

Här öppnar sig fullkomligt lysande affärsmöjligheter. På Computer Sweden har vi länge skrivit om molnet. Nu händer det verkligen. Molnbranschen omsätter i dag bara två procent av de totala it-budgeterna globalt, men utvecklingen av aktiekurserna hos de 30 största publika molnbolagen är betydligt bättre än exempelvis Nasdaqs index eller Dow Jones och det sammanlagda värdet på dessa bolag har fyrdubblats på två år.

De flesta är givetvis amerikanska, men när världens cio:er kollar efter alternativ till Silicon Valley-bolagen och samtidigt uttrycker ett stort behov att byta ut de gamla leverantörerna är det dags för svenska it-snillen att börja fila på affärsplanerna och teknikerna.

Ett bättre läge att bygga snabbväxande svenska it-bolag har jag inte sett på flera år.

Dessutom ...

... blev det, som jag skrev sist, full kalabalik kring brottmålstjänsten Lexbase. Debattens vågor går höga men rättvisans kvarnar mal långsamt och utgivningsbeviset är juridiskt svårt att komma runt. Det är inte säkert att tjänsten försvinner, vad vi än tycker om den.